"NAPRAVILI SU OD MENE ŽRTVENOG JARCA": Bivši Bajdenov izaslanik za Avganistan otkrio detalje haotičnog povlačenja

Tanjug

25. 10. 2021. u 00:04

BIVŠI izaslanik predsednika SAD DŽozefa Bajdena za Avganistan Zalmaj Halizad izjavio je da je napustio administraciju jer interne debate nisu bile zasnovane na činjenicama na terenu.

НАПРАВИЛИ СУ ОД МЕНЕ ЖРТВЕНОГ ЈАРЦА: Бивши Бајденов изасланик за Авганистан открио детаље хаотичног повлачења

Foto: Tanjug/AP Photo

- Jedan od razloga zbog kojeg sam napustio vladu je činjenica da debata nije onakva kakva bi trebalo da bude - utemeljena na realnosti i na osnovama onoga što se desilo, odnosno činjenica - izjavio je Halizad za Si-Bi-Es.

Izaslanik Bajdena je rekao da je Amerika trebalo da "jače pritisne predsednika Avganistana Ašrafa Ganija", priznajući da SAD nisu bile dovoljno čvrste prema bivšem avganistanskom lideru, koji je napustio zemlju kada su talibani ušli u Kabul 15. avgusta.

Priznao je i da proces kraja rata nije bio najbolji, dodaje Si-En-En.

- Ne kažem da je to bilo dobro povlačenje. Bilo je loše na kraju, nema dileme. Moglo je i da bude mnogo gore - dodao je Halizad.

Nakon ulaska u Belu kuću predsednik Bajden doneo je "odluku o povlačenju na bazi rasporeda", pritom ne vodeći računa o uslovima, tvrdi Halid.

- Oni iznad mene doneli su tu odluku. Žao mi je što su me neki iz Vašingtona načinili žrtvenim jarcem, odgovornim za haotično povlačenje iz Avganistana i za islamističko preuzimanje vlasti - poručio je on.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: TVITERAŠI SE SMEJU AMERIKANCIMA: Ovi momci su pobedili protiv snaga NATO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)