NI KAPLJICA ZA VOLANOM: Zahtev evroposlanika iz Strazbura

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

21. 10. 2021. u 09:31

EVROPOSLANICI, koji ovih dana zasedaju u Strazburu, traže da se zavede red na drumovima u zemljama Evropske unije, tako što će alkohol za volanom biti potpuno zabranjen, što će se kroz naseljena mesta voziti maksimalno 30 kilometara na sat, dok bi korišćenje pametnih telefona, posebnom aplikacijom, bilo onemogućeno tokom vožnje.

НИ КАПЉИЦА  ЗА ВОЛАНОМ: Захтев европосланика из Стразбура

Foto shutterstock

Ambiciozna namera Evropskog parlamenta je da se simbolično postigne cilj od "nula mrtvih" do 2050. godine u saobraćajnim nesrećama. Do nove inicijative je došlo pošto nije uspela prethodna, da se od 2010. do 2020. broj preminulih na putevima smanji za polovinu. Novi "međucilj" je da se današnje brojke prepolove do 2030.

Tokom prošle godine, broj poginulih na drumovima Evropske unije iznosio je 42 na milion stanovnika, što predstavlja smanjenje od 36 odsto u odnosu na 2010. Treba istaći i da se to događalo za vreme pandemije, kada su ljudi mnogo manje izlazili iz svojih stanova nego obično.

Imajući u vidu da je preterana brzina uzrok trećine saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, evroposlanici traže da se standardna brzina po naseljenim mestima automatski smanji sa 50 na 30 kilometara na sat. Neki gradovi su to već učinili. Poslednji u nizu je Pariz, gde je "jurnjava" od 50 kilometara ostala dozvoljena samo na retkim pravcima.

Piće odnosi četvrtinu od broja stradalih u saobraćajkama, a pažnju odvlače i mobilni telefoni. Zato se predviđaju posebne instalacije koje bi omogućile da za volan sednu samo trezni i trezveni. Takođe, države članice su pozvane da od naplaćenih kazni finansiraju projekte za bezbednost saobraćaja.

Da bi sve bilo ujednačeno, Evropski parlament zahteva da se formira Evropska agencija za drumski saobraćaj.

Lažna sugurnost

ZANIMLjIVO je i da su na udaru najnovija tehnološka dostignuća koja omogućavaju "pametnu vožnju", uz zaključak da bi mogla da stvore preterani osećaj lažne sigurnosti kod vozača.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!