PUTIN O VELIKOJ ENERGETSKOJ KRIZI: Brinu me posledice, to se dešava protiv volje Rusije

Novosti online

20. 10. 2021. u 17:28

ONO što se događa na globalnom energetskom tržištu utiče i na našu zemlju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima vlade, ističući da Moskva nije zainteresovana za beskrajan rast cena energetskih resursa, uključujući i gas, ali da se to dešava protiv njene volje.

ПУТИН О ВЕЛИКОЈ ЕНЕРГЕТСКОЈ КРИЗИ: Брину ме последице, то се дешава против воље Русије

Foto: Jacob Ford/Odessa American via AP, File/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ilustracija

Kako kaže, ruske vlasti su zabrinute zbog mogućih posledica krize na energetskom tržištu u Evropi.

- Ono što me brine i, kako razumem, ono što brine vladu Rusije su moguće posledice krize na energetskom tržištu, uključujući i mere za podršku stanovništvu koje su predložile neke od naših kolega u Evropi - rekao je Putin u režimu video-konferencije, dodajući da bi te mere mogle da dovedu do mnogih problema u različitim oblastima.

Ako dođe do smanjenja potrošnje, a takva situacija na kraju vodi do smanjenja potrošnje, to će uticati i na naše proizvodne kompanije, i na „Gasprom“, objasnio je Putin.

Upozorio je da su „sve to stvari koje su u velikoj meri napravile naše kolege, uključujući i u Evropi, ali da bi i po nas moglo da bude određenih posledica“.

Putin je primetio da su smanjenje proizvodnje uglja i nuklearne energije u nekim zemljama, vodećim svetskim ekonomijama, prilično teška zima prošle godine, kao i nedovoljna proizvodnja energije vetra doveli do nestašica i nedovoljnog pumpanja u podzemna skladišta gasa.

Istovremeno, predsednik je naglasio da ruska vlada radi na brojnim merama za neutralisanje negativnih posledica rasta svetskih cena prirodnog gasa.

Takođe je zamolio potpredsednika vlade Aleksandra Novaka da ga izvesti kakva je situacija na glavnim tržištima.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati