NE MORA OD ISTOG PROIZVOĐAČA: Američka FDA će uskoro da odobri kombinovanje vakcina

Tanjug

20. 10. 2021. u 01:12

UPRAVA za hranu i lekove (FDA) uskoro će dozvoliti Amerikancima da dobiju dodatnu, "buster" dozu vakcine protiv kovida 19 drugačiju od one koju su prvobitno primili, prenosi Glas Amerike pozivajući se na američke medije.

НЕ МОРА ОД ИСТОГ ПРОИЗВОЂАЧА: Америчка ФДА ће ускоро да одобри комбиновање вакцина

Foto AP

Federalni regulator trebalo bi da objavi strategiju o kombinovanju vakcina u sredu, kada zvanično odobri bustere za vakcine kompanija Moderna i Džonson i Džonson.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe su odobrili dodatnu dozu Fajzerove vakcine za određene kategorije stanovništva, najranije šest meseci posle poslednje primljene doze.

U te kategorije spadaju građani stariji od 65 godina, Amerikanci koji žive u domovima za stara lica, radnici hitnih službi, kao i nastavnici i zdravstveni radnici, kao i ljudi između 50 i 64 godine, koji imaju specifične zdravstvene probleme.

Odluka da se dozvole dodatne doze vakcina Moderna i Džonson i Džonson usledila je posle studije koju je prošle nedelje objavio Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Studijom je utvrđeno da se kod osoba koje su prvo primile vakcinu Džonson i Džonson nivo antitela povećao više od 76 puta nakon što su primili buster vakcinu kompanije Moderna, a 35 puta posle dodatne doze Fajzerove vakcine.

Kod onih koji su dobili drugu dozu Džonson i Džonson vakcine, broj antitela se uvećao samo četiri puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri