MRAČNA TAJNA IZ PROŠLOSTI: Bil Gejts u središtu nove afere

Novosti online

19. 10. 2021. u 00:21

OSNIVAČ „Majkrosofta“ Bil Gejts našao se u središtu nove afere.

МРАЧНА ТАЈНА ИЗ ПРОШЛОСТИ: Бил Гејтс у средишту нове афере

Foto: Printskrin

Američki mediji tvrde da je slao „nepristojne“ imejlove zaposlenoj u svojoj kompaniji, na šta su mu skrenuli pažnju drugi rukovodioci u firmi i naložili mu da prestane to da radi.

Afera koja je sada otkrivena navodno se dogodila 2007. godine, mnogo pre nego što je otkrivena druga afera, prema kojoj je Gejts bio u ljubavnoj vezi sa zaposlenom, posle čega je napustio bord direktora „Majkrosofta“, piše „Vol strit džurnal“, a prenosi „NJujork post“.

Gejts se udvarao zaposlenoj, reagovala uprava

Gejts je navodno slao imejlove u kojima se udvarao zaposlenoj, dok je i sam bio zaposlen u „Majkrosoftu“, ali je nejasno da li je to učinio kada je bio na funkciji šefa razvoja softvera, koju je preuzeo pošto je napustio mesto generalnog direktora, ili kada je već postao predsednik upravnog odbora.

Osnivač „Majkrosofta“ navodno je zaposlenu u toj kompaniji pozivao da se vide van radnog vremena i van „Majkrosoftovog“ kampusa.

Drugi čelnici softverskog giganta saznali su za te imejlove 2008. i održali sastanak sa njim zbog toga.

Na tom sastanku su glavni pravni savetnik firme Bred Smit i šefica kadrovskog Liza Brumel rekli Gejtsu da su imejlovi neprikladni i naredili mu da prestane da ih šalje, navodi američki medij.

Foto: EPA

Milijarder se složio da je slanje imejlova saradnici bila loša ideja i pristao je da ih više ne šalje, navodi „Vol strit džurnal“ pozivajući se na upućene izvore. Dalji postupak protiv Gejtsa nije vođen, jer nije bio u fizičkom kontaktu sa saradnicom.

„Bili flertujući, nisu imali seksualnu konotaciju“

Bridžit Arnold, Gejtsova predstavnica za medije, rekla je „Vol strit džurnalu“ da se radi o „lažnim tvrdnjama, recikliranim glasinama iz izvora koji nemaju direktna saznanja, a u nekim slučajevima su i u sukobu interesa“. Portparol „Majkrosofta“ Frenk Šo naveo je da zaposlena nikada nije podnela prijavu protiv Gejtsa.

- Iako su bili flertujući, nisu imali seksualnu konotaciju, ali su ocenjeni neprikladnim - rekao je Šo o imejlovima.

Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

Gejts u središtu afera

Podsetimo, tokom 2019. godine američki mediji su objavili da je Gejts bio u vezi sa saradnicom, te da je bord direktora „Majkrosofta“ obavešten o tome. Kada su započeli istragu, Gejts je napustio mesto u bordu direktora, a nakon izvesnog vremena se razveo i od supruge Melinde, navodeći da je on „kriv za razvod“.

Gejts je bio umešan u još jednu aferu o kojoj su izveštavali američki mediji, da je bio u bliskim prijateljskim vezama sa milionerom DŽefrijem Epstajnom, optuženim za pedofiliju i podvođenje maloletnica. Takođe, američki mediji su pisali i da je Gejts bio sklon udvaranju saradnicama u „Majkrosoftu“.

Foto: New York State Sex Offender Registry via AP

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)