PORESKE OLAKŠICE ZA VAKCINISANE: Struka u Austriji ima novi zahtev

Tanjug

08. 10. 2021. u 11:38

PREDSEDNIK Lekarske komore Austrije Tomas Sekeres zatražio je poreske olakšice za vakcinisane, kao meru za podsticanje rasta stope vakcinacije u Austriji.

ПОРЕСКЕ ОЛАКШИЦЕ ЗА ВАКЦИНИСАНЕ: Струка у Аустрији има нови захтев

Foto: Z. Gligorijević

Samo oko 61 odsto stanovništva Austrije je potpuno imunizovano protiv korona virusa, što je, prema njegovim rečima, premalo u borbi protiv pandemije.

Sekeres smatra da bi poreske olakšice za vakcinisane bile efektivna i mera koja vodi ka cilju - povećanju stope vakcinisanosti.

- Svako ko se vakciniše time daje važan doprinos povratku normalnosti i izbegavanju zaključavanja, mera koja je skupo koštala državu. Tu spremnost država treba da nagradi, u aktuelnoj vanrednoj situaciji u kojoj se nalazimo, poreskim olakšicama - predložio je on.

Sekeres je kazao da treba izvagati troškove te mere, nagraditi lični doprinos društvu, i troškove po privredu i socijalne posledice mogućeg daljeg zaključavanja ili zadržavanje mera, te i opterećenje po zdravstveni sistem.

O visini poreskih olakšica i primeni te mere, treba, dodaje, da odluči politika.

Ukazao je na studije i istraživanja koja pokazuju da dalji podsticaji deluju motivišuće na nevakcinisane.

- Ako uspemo visokom stopom vakcinacije da ukinemo epidemiološke mere, onda bi se ova investicija svakako isplatila - poručio je Sekeres.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)