DEMOKRATE ZARATILE, TRAMP LIKUJE: Veliki rascep u stranci šefa Bele kuće

D. SAVIĆ

04. 10. 2021. u 09:00

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden pretrpeo je neuspeh pošto je Kongres odložio glasanje o najznačajnijem, infrastrukturnom planu šefa Bele kuće vrednom milijardu dolara.

ДЕМОКРАТЕ ЗАРАТИЛЕ, ТРАМП ЛИКУЈЕ: Велики расцеп у странци шефа Беле куће

Foto AP

Deo njegove Demokratske stranke odbija da ga prihvati sve dok Kongres - u kom ova partija u oba doma ima tesnu većinu - ne potpiše poseban plan vredan 3,5 milijarde dolara o socijalnoj zaštiti i klimatskim promenama. Strasti su se toliko usijale između liberalnog i centrističkog krila Bajdenovih Demokrata da američki mediji pišu o "građanskom ratu" u Demokratskoj stranci, u kom bi, kako navodi uticajni američki nedeljnik "Njujorker", kao pobednik mogao da izađe bivši republikanski predsednik koji i dalje "merka" Belu kuću, Donald Tramp.

Račun javnih radova vredan milijardu dolara koji bi se primenjivao na transport, vodovodne sisteme i srodne projekte, uživa široku podršku. Ali, problem je što ga liberalna struja demokrata povezuju sa svojim ambicioznijim predlogom za socijalne programe i klimatske promene kojim bi se, povećanjem poreza za korporacije i bogate, ostvario prihod za širok spektar socijalnih programa, od obrazovanja do državnog zdravstva i životne sredine.

Predsednik Bajden i predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi pokušavaju da pomire dva krila svoje stranke, liberale i centriste, ali to ide teško. Senator Džo Menčin predloženu cifru liberalnijeg krila od 3,5 milijardi dolara opisao je kao "fiskalno ludilo". Ali, s druge strane, senator i bivši predsednički kandidat Berni Sanders, vodeći liberal, odgovara da to pitanje "nije igra bejzbola", već "najznačajniji zakon u 70 godina".

DOBIJA Trampa sve češće pominju po dobrom, Foto AP

Bajdenu se žuri da progura svoju politiku pre izbora za Kongres sledeće godine, jer republikanci svim silama pokušavaju da povrate kontrolu na Kapitol hilu. Sada im u tome same demokrate "pomažu", pa mirno posmatraju rivale zauzete svađom.

- Rekao bih da je Demokratska stranka u neredu, ali ne želim da impliciram da su ikada bili u sukobu - kaže Tom Koton, republikanski senator iz Arkanzasa.

Marko Rubio, njegov kolega republikanac sa Floride, podseća da republikanci u vreme

Trampa nisu imali takvu vrstu političkog haosa kao u sadašnjoj administraciji.

Dok Amerikanci preispituju haotičnu evakuaciju iz Avganistana, ponašanje agenata granične potrole prema izbeglicama iz Haitija, pretnju od delta varijante virusa korona, kao i dramu u Kongresu oko predloga ekonomske, infrastrukturne i poreske politike, popularnost Bajdena - opada. Anketa agencija Asošijeted pres i Centar za istraživanje javnog mnjenja, pokazuje da tesna polovina anketiranih Amerikanaca pozitivno ocenjuje Bajdenov rad, dok 49 odsto nije zadovoljno predsednikom.

SAVEZNICI Bajden i Nensi Polosu, Foto Arhiva

Od jula je Bajdenov rejting opao među demokratama sa 92 na 85 odsto, a među biračima koji ne naginju nijednoj partiji sa 62 na samo 38 odsto. Tek 11 odsto republikanaca odobrava rad predsednika.

Bajednov način vođenja spoljne politike podržava 43 odsto ispitanika. Samo 34 odsto Amerikanaca kaže da zemlja ide u pravom smeru, dok je u prvim mesecima Bajdenovog predsedništva to smatrao svaki drugi ispitanik.

NAJVEĆA PODRŠKA ZA KOVID

U trenutku kada je žrtvama kovida u SAD posvećen memorijal sa 660.000 zastavica na prostoru Vašingtonskog mola, ispod obeliska i nedaleko od spomenika prvom američkom predsedniku Džordžu Vašingtonu, Bajden uživa najveću podršku Amerikanaca u borbi protiv virusa korona. Bajdenov rad u borbi protiv kovida podržava 57 odsto Amerikanaca, što je manje od 66 procenata u julu, ali je to ipak njegova najjača strana. Prvobitni optimizam zbog paketa finansijske pomoći pogođenog pandemijom je opao zbog manjka radnika, veće inflacije i problema u lancu snabdevanja robom.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane