AMERIKANCI TALIBANE NAORUŽALI DO ZUBA: Ostavili im 85 milijardi dolara vredno oružje

Novosti online

01. 10. 2021. u 19:40

VREDNOST „poklona“ Amerikanaca talibanima u vidu ostavljenog naoružanja u Avganistanu procenjuje se na oko 85 milijardi dolara, izjavio je šef ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

АМЕРИКАНЦИ ТАЛИБАНЕ НАОРУЖАЛИ ДО ЗУБА: Оставили им 85 милијарди долара вредно оружје

Foto Tanjug/AP

- Brojka od 85 milijardi užasava. Samo razmislite šta su sve ostavili – 22.000 oklopnih vozila, 358.000 automatskih pušaka, 176 artiljerijskih baterija, 8.000 kamiona, naglasio je on.

Šugajev je takođe rekao i da su Amerikanci ostavili u Avganistanu i vojnu avijaciju koja uključuje transportne avione i helikoptere kojih ima preko 100 jedinica.

-Talibane (organizacija je zabranjena u Ruskoj Federaciji) su praktično naoružali do zuba. Sam Bog zna šta se može sa svime time desiti u budućnosti, dodao je on.

Podsetimo, početkom avgusta, kada su američke snage počele povlačenje iz Avganistana, talibani su pojačali su ofanzivu protiv vladinih snaga.

Foto Ilustracija V. N.

Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.

Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

rs.sputniknews.com

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)