"VREDELO JE!" Erdogan se oglasio o kupovini S-400 i pogoršanju odnosa sa Amerikom

Novosti online

30. 09. 2021. u 10:07

KUPOVINA raketnih sistema S-400 od Rusije imala je smisla, bez obzira na nastala trvenja u odnosima Ankare sa Vašingtonom, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u intervjuu za „Njujork tajms“.

ВРЕДЕЛО ЈЕ! Ердоган се огласио о куповини С-400 и погоршању односа са Америком

Foto: EPA

- Mi sami sebi kupujemo naoružanje - istakao je Erdogan odgovarajući na pitanja novinara prošle nedelje na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN.

Erdogan je napomenuo da su pravo Turske na ovo potvrdili i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i bivši šef američke administracije Donald Tramp. Kako je naveo, da je Vašington pristao da Ankari proda protivvazdušne raketne sisteme „Patriot“, tursko rukovodstvo „ne bi moralo da nabavi S-400“.

Na pitanje da li su dejstva Turske imala smisla, s obzirom na tenzije koje su usledile u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, Erdogan je odgovorio potvrdno.

- Mislim da je vredelo. Jačamo svoju odbranu onako kako smatramo da je potrebno - konstatovao je turski lider.

Istovremeno, Erdogan je priznao da su odnosi sa Vašingtonom i dalje principijelno važni za Ankaru.

- Turska ima dugogodišnje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Oni će jačati i potrebno ih je zaštititi - zaključio je turski predsednik.

Moskva je 2017. godine potpisala ugovor o isporuci PVO sistema S-400 Ankari. Turska je bila prva zemlja NATO-a koja je ove sisteme kupila od Rusije. Odluka Ankare izazvala je oštro negativnu reakciju Vašingtona i alijanse u celini. Sjedinjene Američke Države ne prestaju sa pokušajima da nateraju Tursku da odustane od ruskih sistema PVO. Zbog činjenice da Ankara ne podleže pritisku i ne odustaje od S-400, Vašington ju je isključio iz svog programa za proizvodnju lovaca-bombardera pete generacije F-35. Osim toga, Sjedinjene Američke Države su dugo pretile Turskoj uvođenjem niza jednostranih sankcija zbog kupovine S-400, ali nisu žurile sa tim, jer su se plašile daljeg zaoštravanja odnosa sa ključnim saveznikom u okviru Alijanse, a Ankara je upozoravala da primenu takvih ograničenja neće ostaviti bez odgovora. U decembru 2020. godine Vašington je ipak uveo restriktivne mere.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - PROTEST PROTIV TALIBANA: Civili razvili avganistansku zastavu - snimak iz Kabula

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba