SITUACIJA JE UŽASNA: Nove muke Avganistanaca, zemlji preti glad!

Srna

25. 09. 2021. u 20:52

AVGANISTANU preti glad s približavanjem zime i poremećajem u sferi usluga povratkom talibana na vlast, upozorila je zvaničnik UN u intervjuu za AFP Natalija Kanem.

СИТУАЦИЈА ЈЕ УЖАСНА: Нове муке Авганистанаца, земљи прети глад!

Foto: Tanjug/AP Photo

Natalia Kanem, direktorka Fonda UN za stanovništvo /UNFPA/, rekla je putem videa da je situacija u zemlji užasna.

- Ne bi bilo preterano reći da se najmanje trećina avganistanskog stanovništva od oko 33 miliona suočava sa skoro glađu, - rekla je Kanem.

Prema njenim rečima, postoji velika zabrinutost zbog načina na koji će pružati zdravstvenu zaštitu, odakle će doći sledeći obrok, kao i da će najgore proći žene i devojke.

- Hitno je, posebno za žene i devočice koje su već patile. Ovo je jedna od zemalja sa najvećom stopom smrtnosti tokom porođaja i trudnoće. Ne možemo dovoljno naglasiti da čak i u prelaznom periodu žene i devojke imaju ljudska prava koja se moraju poštovati - rekla je ona.

Dodala je da su žene u Avganistanu godinama jasno stavljale do znanja da žele svoje obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, kao i da su spremne, voljne i sposobne da osmišljavaju programe i da budu sposobne da vode u svojim zajednicama.

Kanem je napomenuo da su u toj zemlji, opustošenoj decenijama sukoba, mnoge žene, posebno u područjima pogođenim nasiljem, jedine hraniteljke.

Ona je upozorila da će u slučaju da se uruši zdravstveni sistem, to značiti "potpunu katastrofu", ali je dodala da su porodični zdravstveni centri agencije većinom otvoreni.

UN su u sredu izdvojile 45 miliona dolara hitne pomoći za podršku zdravstvenom sistemu Avganistana.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆ VIDEO: Talibani snimili kako likvidiraju šefa policije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)