SLOBODA PO MERI TALIBANA: Kako se sada živi u glavnom gradu Avganistana? (FOTO)

Novosti online

10. 09. 2021. u 22:23

UOČI 20. godišnjice terorističkih napada u SAD i potonje američke invazije na Avganistan u kome je oboren talibanski režim, politička situacija u toj zemlji obrnula je ceo krug. Deset dana pošto je poslednji američki vojnik napustio Kabul, svakodnevni život u Avganistanu ponovo boji šerijatsko pravo.

СЛОБОДА ПО МЕРИ ТАЛИБАНА: Како се сада живи у главном граду Авганистана? (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Napad na kule bliznakinje u Njujorku doveo je do invazije Amerikanaca na Avganistan. Dvadeset godina kasnije u toj zemlji je od američke vojske ostalo samo naoružanje koje sada koriste talibani.

Predstavnik za medije talibana Zabiulah Norani kaže da je američka invazija bila protivzakonita.

- Ubili su mnogo Avganistanaca, mnogo nedužnih ljudi. Mnogo smo žrtvovani i svet je to znao. Amerika je napravila jednu od najvećih grešaka u svojoj istoriji - ističe Norani.

Iz 34 provincije i iz mahom ruralnih sredina spustili su se u gradove. Muzika je zabranjena, disko-klubovi, kao i alkohol, prostitucija, kocka. Nisu samo oni skloni porocima nezadovoljni novim pravilima.

NVO aktivista Said Hakin Sadat naglašava da je najdragocenija i najvažnija stvar sloboda, dodajući da je sada nema.

Žene Kabula su još jednom protestovale. Golim rukama su oterale naoružane talibane.

Iako rigidni i brutalni, jedna stvar im se ne može osporiti – kriminal je sveden na minimum. Ranije su ljudi gubili život i zbog mobilnog telefona. Porodice su se naoružavale da se zaštite. Nazibula prodaje oružje. Kaže da je interes rapidno opao posle dolaska talibana.

Napominje da je veoma zadovoljan novom talibanskom vladom.

- Što se tiče priča o obrazovanju žena, to je bila propaganda. Sad se vidi da nemaju ništa protiv toga da i žene uče - dodaje Nazibula Barazada.

Strah i dalje postoji kad padne prvi mrak. Prisutna je islamska država, kao i oportunisti koji u svakom sukobu nađu priliku da opljačkaju civile ili im uzmu život. Policijski čas je na snazi od pola deset, ali već od sedam na ulici malo koga ima.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024