DVE DECENIJE OD NAPADA NA SVETSKI TRGOVINSKI CENTAR: Pretnje i na godišnjicu, Bajden prisustvuje memorijalnoj ceremoniji

D. D .S.

11. 09. 2021. u 07:15

U ATMOSFERI napetosti predsednik SAD Džozef Bajden će danas otputovati u Njujork, Pensilvaniju i Pentagon na pomen za živote izgubljene pre 20 godina u najvećem napadu na američkom tlu.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД НАПАДА НА СВЕТСКИ ТРГОВИНСКИ ЦЕНТАР: Претње и на годишњицу, Бајден присуствује меморијалној церемонији

TERORIZAM Napad na Kule "bliznakinje" 11. septembra 2001., Foto AP

Memorijalna ceremonija, kojoj bi, kako se očekuje, trebalo da prisustvuje i nekoliko bivših predsednika SAD, praćena je povišenim stepenom opasnosti zbog upozorenja nadležnog ministarstva na mogućnost terorističkog napada.

Ne samo pretnja od terorizma koja se i dalje nadvija nad SAD i 20 godina posle najdužeg rata u istoriji Amerike, doprinosi napetoj situaciji na mestima obeležavanja terorističkih udara na zgrade američke simbole, „kule bliznakinje“ Svetskog trgovinskog centra i Pentagon. Nepunih mesec dana posle povlačenja američkih vojnika posle dvodecenijskog rata protiv terorizma iz Avganistana, a uskoro i iz Iraka, američka javnost kritikuje Bajdena zbog haosa prilikom evakuacije vojske i avganistanskih prijatelja na kabulskom aerodromu, ali i ostavljanja dragocenog oružja u rukama talibana koji su ponovo na vlasti.

Džo Bajden, Foto AP

Bajden, koji je pre jedne decenije, kao potpredsednik SAD, trijumfovao zajedno sa predsednikom Barakom Obamom zbog likvidacije najtraženijeg teroriste Osame bin Ladena sada je suočen sa kritikama porodica žrtava napada. Oni su mu zapretili da se ni ne pojavljuje na ceremoniji sećanja na terorističke napade ukoliko ne skine oznaku tajnosti sa dokumenata FBI u kojima očekuju da se otkrije povezanost saudijskih vlasti sa napadima na SAD. Tek pod njihovim pritiskom, Bajden je odlučio da obelodani dokumente, ali njihov sadržaj na dan obeležavanja 20. godišnjice napada u kome je poginulo skoro 3.000 ljudi iz 77 zemalja i dalje nije obelodanjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina