RUSKI PROTOJEREJ: Iste sile podstiču raskol i u Crnoj Gori i u Ukrajini

Novosti onlajn

07. 09. 2021. u 12:53

RUSKA pravoslavna crkva pažljivo prati događaje u Crnoj Gori i moli se za svoju braću iz Srpske pravoslavne crkve, vrlo je važna solidarnost među pomesnim crkvama u borbi protiv politizovanih raskola, saopštio je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije Nikolaj Balašov.

РУСКИ ПРОТОЈЕРЕЈ: Исте силе подстичу раскол и у Црној Гори и у Украјини

Foto: Đ.Marković

- Pažljivo pratimo događaje i molimo se za našu braću u Crnoj Gori, kao što znamo da se pravoslavni stanovnici u toj državi mole za svoju braću i sestre u Ukrajini, gde su takođe primetni pokušaji da se zauzmu pravoslavni hramovi od strane raskola. Za nas je vrlo važna uzajamna podrška vernika kanonskih pravoslavnih crkava, njihova solidarnost u borbi protiv politizovanih raskola koji, po pravilu, nastaju na nacionalnoj osnovi. Vidimo da su iste spoljne sile koje su zainteresovane za slabljenje pravoslavnog jedinstva umešane u podsticanje ovakvih raskola u raznim delovima pravoslavnog sveta. Isti rukopis je veoma primetan - rekao je Balašov komentarišući događaje koji su pratili ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Po njegovim rečima, ne treba sumnjati da iza protesta stoje anticrkvene političke snage koje žele revanšizam, nakon poraza na prošlim parlamentarnim izborima koji je došao kao posledica njihove anticrkvene pozicije.

- Svi se sećamo masovnih litija kada je veliki broj vernika poručio: Ne damo svetinje -  podsetio je protojerej ruske crkve.

Podsetimo, ranije je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao mitropolitu Joanikiju na ustoličenju.

Bonus video: NAPAD NA CETINJSKU SVETINJU: Huligani upali u manastir

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)