PREGOVORI U ĆORSOKAKU: Rumunskoj vladajućoj koaliciji preti raskol

Tanjug

03. 09. 2021. u 23:32

PREGOVORI između partnera u vladajućoj rumunskoj koaliciji nisu uspeli da dovedu do dogovora o podršci liberalnom premijeru Florinu Čituu.

ПРЕГОВОРИ У ЋОРСОКАКУ: Румунској владајућој коалицији прети раскол

Foto: Jutjub/Printskrin

Manjinski partneri u koaliciji nastoje, naime, da obore premijera tražeći da se glasa o poverenju Čituu, pri čemu taj predlog podržavaju i ultranacionalisti, prenosi Rojters.

Raskol unutar centrističke koalicije sastavljene od tri partije, uključujući grupaciju etničkih Mađara i manjinsku partiju USR-Plus, mogao bi da ugrozi ambicioznu agendu vlade čiji je cilj da smanji sadašnji budžetski i trgovinski deficit Rumunije.

- Mi se nadamo da ćemo imati novog premijera kako bi naša koalicija mogla da napreduje, ali bez Florina Čitua - izjavio je lider partije USR Dan Barna, dodajući da su izgubili poverenje u njega.

Koalicija zajednički kontroliše 56 odsto parlamenta. Barna je dodao da je njegova partija skupila 123 potpisa za glasanje o poverenju premijeru, uz pomoć nacionalističke stranke AUR, nakon što je ministar pravde iz redova te stranke smenjen pošto se usprotivio planu za finansiranje razvoja lokalne infratstrukture.

Da bi prošao predlog o glasanju o poverenju premijeru potrebno je da dobije najmanje 234 glasa, pri čemu je potrebno da ga podrži najveći broj poslanika levičarske opozicije Socijaldemokrata. Oni, međutim, nisu eksplicitno naveli kako će glasati.

Čitu je ranije danas pozvao svoje partnere da ostanu jedinstveni kako bi mogli da obnove ekonomiju posle pandemije korona virusa, uprkos sukobu zbog smene ministra pravde i drugim političkim nesuglasicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)