LAME KANDIDATI ZA SPASIOCE SVETA: Delta soj dobio "smrtnog neprijatelja“

Novosti onlajn

30. 08. 2021. u 21:53

LAMINA antitela mogla bi da budu korisna protiv korona virusa i njegovih sojeva, saopštio je belgijski VIB-UGent Centar za medicinsku biotehnologiju.

ЛАМЕ КАНДИДАТИ ЗА СПАСИОЦЕ СВЕТА: Делта сој добио смртног непријатеља“

Foto : pixabay

Antitela lame Vinter testirana su u laboratoriji, a istraživanje je pokazalo da su ona delotvorna protiv virusa kovid 19 i njegovih varijanti.

Antitela ove vrste životinja su vrlo mala, pa njihova veličina omogućava da se vežu za određeni deo proteina virusa štiteći telo od infekcije.

- NJihova mala veličina omogućava im da dosegnu ciljeve, da dođu do delova virusa koji su teško dostupni konvencionalnim antitelima - rekao je vođa naučnog tima Xavier Selens.

- Vinterina antitela pokazala su “snažnu aktivnost neutralisanja” opasne varijante delta tokom laboratorijskih testova - precizirao je Selens.

Ovo nije prvi put da je objavljeno da bi lame mogle biti kandidati za spas sveta od opasne bolesti. Studije objavljene 2016. godine pokazale su da su antitela ovih životinja delotvorna protiv SARS i MERS korona virusa.

Istraživači su istakli da neke životinje, poput lama, proizvode antitela drugačije vrste od ljudi, nazivajući ih “nanotelima”. Rečeno je da su vrlo stabilna, što bi im omogućilo duže skladištenje nakon proizvodnje.

Nanotela se takođe mogu isporučiti direktno u pluća, što je opcija za koju se smatra da ih čini posebno korisnim u borbi protiv respiratornih bolesti poput kovid 19.

Bonus video:

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)