SVET ĆE VIDETI VOĐU TALIBANA? Avganistanci tvrde da znaju gde je Haibatulah Akundžada

Novosti online

30. 08. 2021. u 12:13

VRHOVNI zapovednik talibana Haibatulah Akundžada nalazi se u avganistanskoj provinciji Kandahar, izvestili su avganistanski mediji.

СВЕТ ЋЕ ВИДЕТИ ВОЂУ ТАЛИБАНА? Авганистанци тврде да знају где је Хаибатулах Акунџада

Foto: Tviter printskrin/bashirgwakh

Portparola Zabihulaha Mudžahida citirali su različiti mediji kako govori da će se Akundžada uskoro pojaviti u javnosti. Akundžada, za kojeg se veruje da ima 60 godina, vodio je talibane od maja 2016. i zadužen je za politička, vojna i verska pitanja.

Akundžada je radio kao šef šerijatskih sudova tokom vladavine talibana devedesetih godina i većinu svog života živeo je u Avganistanu.

Imenovan je nekoliko dana nakon smrti prethodnika Mansoura, ubijenog u napadu dronom u Pakistanu. Odmah mu je glavni cilj bio ponovno ujedinjenje talibana.

Oni su se našli u žestokoj borbi za vlast nakon Mansourove smrti i otkrića da je godinama skrivana smrti utemeljitelja, mule Omara.Malo se zna o svakodnevnoj ulozi Haibatulaha Akundžade, čija se komunikacija svodi na retke godišnje poruke prilikom islamskih praznika. Neki smatraju da je njegova uloga više simbolična nego operativna.

Kao sin teologa, rođen u Kandaharu, kolevci talibana na jugu Avganistana, ovaj obrazovani muškarac i ranije imao veliki uticaj na talibane - vodio je njihov pravosudni sistem.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!