ISPRAVKA: Ne, Bajden nije zaspao tokom razgovora sa izraelskim premijerom

Novosti online

29. 08. 2021. u 08:52

VIRALNA tvrdnja da je američki predsednik zaspao tokom sastanka sa izraelskim premijerom je rezultat isečenog videa.

ИСПРАВКА: Не, Бајден није заспао током разговора са израелским премијером

Foto: Tviter/@thejtlewis

Prvobitno smo objavili informaciju da je tokom razgovora sa premijerom Izraela, od kojih se očekivalo da smanji tenzije između dve države nastale tokom mandata bivšeg predsednika Trampa i bivšeg premijera Netanijahua, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden - zadremao.

Šta su činjenice?

Novinska agencija Rojters se već bavila proverom navedenih tvrdnji u članku objavljenom 29.8.2021. Rojters navodi da se radi o isečku koji je napravljen tako da zavara gledaoce:

Korisnici društvenih mreža dele isečak američkog predsednika Džoa Bajdena tokom sastanka sa izraelskim premijerom Naftali Benetom i tvrde da se na njemu vidi kako je Bajden zaspao. Snimci koji se dele na društvenim medijima su, međutim, isečeni tako da navedu na pogrešan zaključak: na dužem snimku, već nekoliko sekundi kasnije se vidi da Bajden odgovara Benetu.

Izvorni snimak cijelog sastanka se može pronaći na ovom linku.

U faktčeku Rojtersa dalje stoji:

Bajden se može videti kako razgovara sa Benetom tokom celog isečka.

Kratki segment izolovan u video isečcima koji se dele na društvenim mrežama počinje na 12 minuta i 42 sekunde originalnog videa. Na vremenskoj oznaci od 13 minuta i 14 sekundi Bajden nastavlja da govori, ali ovo je izrezano iz video isečaka koji se dele na internetu.

Dovoljno je, dakle, bilo pustiti puni video snimak sastanka, na kome se može jasno videti kako američki predsednik Bajden odgovara izraelskom premijeru Benetu odmah nakon što Benet prestaje da govori, to jest iz kog je jasno da nije "zaspao" na sastanku. No, bez obzira na tu činjenicu, niz medija je odlučio da iskoristi ovu "vest ni o čemu" za privlačenje publike - čak i ako nisu objavili eksplicitnu tvrdnju da je Bajden zaspao ili da je "uhvaćen kako drema".  

Dakle, tvrdnje iz našeg originalnog teksta kako je američki predsednik zaspao tokom ovog sastanka, nisu istinite.

ORIGINALNA NETAČNA VEST:

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Naftali Benet sastali su se pre dva dana kako bi usaglasili stavove o Iranu na prvom sastanku u Beloj kući.

Tokom razgovora sa premijerom Izraela, od kojih se očekivalo da smanji tenzije između dve države nastale tokom mandata bivšeg predsednika Trampa i bivšeg premijera Netanijahua predsednik Sjedinjenih Američkih Država je zadremao.

Na snimku se vidi da dok Benet govori o budućnosti odnosa dve države Bajden uveliko spava na stolici.

Napomena: Zahvaljujući portalu Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je izmenjen i informacija koju smo plasirali je ispravljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a