NASTAVLJA SE DRAMA U AVGANISTANU: Amerikanci tragaju za još 1.000 preostalih za evakuaciju

Tanjug

25. 08. 2021. u 22:37

SAD su evakuisale najmanje 4.500 američkih državljana i njihovih porodica iz Avganistana od sredine avgusta, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken i dodao da Vašington "agresivno" nastoji da dopre do još oko 1.000 preostalih osoba.

НАСТАВЉА СЕ ДРАМА У АВГАНИСТАНУ: Американци трагају за још 1.000 преосталих за евакуацију

Foto: Tanjug AP

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da nema krajnjeg roka u nastojanjima da se pomogne ljudima koji žele da napuste Avganistan, bilo da je reč od Amerikancima ili o državljanima drugih zemalja i ponovio da će se ti napori nastaviti "koliko god bude potrebno", prenosi Rojters.

Kada je započela evakuacija u Avganistanu je bilo čak 6.000 američkih državljana koji su hteli da odu, rekao je Blinken i ukazao da je preostalo još oko 1.000 koji žele da odu.

- Za preostalih 1.000 kontakata koje imamo, moguće je da je reč o Amerikancima koji žele da napuste Avganistan. Mi uporno više puta dnevno nastojimo da s njima stupimo u kontakt kroz više kanala komunikacije - rekao je Blinken i dodao da su 45-46 odsto od preko 82.000 evakuisanih do sada bili žene i deca.

Zapadne zemlje žure da evakuišu ljude iz Avganistana sa rokom kraćim od nedelju dana i priznaju da će mnogi Avganistanci koji su im pomogali biti prepušteni neizvesnoj sudbini u zemlji pod talibanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Rusi jurišaju ka Slavjansku, počinje evakuacija (FOTO/VIDEO)