IZGRADNJA "SEVERNOG TOKA 2“ JE OBOSTRANO KORISNA: Lavrov - „Gasovod neće povećati zavisnost zemalja EU od Rusije“

Novosti onlajn

23. 08. 2021. u 07:41

TVRDNJE evropskih zemalja da će gasovod „Severni tok 2“ povećati njihovu zavisnost od gasa iz Rusije su neosnovane, gasovod će u narednim decenijama jačati evropsku energetsku bezbednost, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ИЗГРАДЊА СЕВЕРНОГ ТОКА  2“ ЈЕ ОБОСТРАНО КОРИСНА: Лавров - „Гасовод неће повећати зависност земаља ЕУ од Русије“

Foto AP

- Izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ smatramo isključivo komercijalnim, obostrano korisnim projektom. Tvrdnje da će on povećati zavisnost Evrope od isporuka gasa iz Rusije su neosnovane - rekao je Lavrov u intervjuu za mađarski list „Mađar nemzet“.

Prema njegovim rečima, puštanjem u rad „Severnog toka 2“ obezbediće se dodatna diverzifikacija tranzitnih pravaca gasa bez povećanja njegovih kapaciteta u ovom trenutku, a održive isporuke gasa evropskim potrošačima moći će da se sprovedu najkraćim putem, što će dovesti do smanjenja „ekološkog otiska“ od njegovog transporta.

- Tako će u strateškom planu „Severni tok 2“ ojačati energetsku bezbednost Evrope u narednim decenijama. Upravo zato se evropske prestonice zainteresovane za projekat čvrsto zalažu za završetak izgradnje gasovoda - naglasio je Lavrov.

Poljuljano poverenje Rusije u evropske partnere

Ruski ministar je naveo da je poverenje Rusije u mnoge evropske partnere u energetskom sektoru narušeno, a proširenje trećeg energetskog paketa na „Severni tok 2“ nije dodalo poverenje Moskvi u pouzdanost svojih partnera.

- Što se tiče poverenja, ovo je komplikovana stvar. Dobro je poznato da se poverenje stiče godinama i može se izgubiti preko noći... Inače, naše poverenje u mnoge evropske partnere u energetskom sektoru je takođe ozbiljno potkopano. U maju 2019. godine, specijalno za projekat „Severni tok 2“ Evropska unija je usvojila izmene takozvane gasne direktive Trećeg energetskog paketa. Usvojene su retroaktivno, kada su već izvršena glavna ulaganja - objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, na taj način je nanet udar na jedan od osnovnih principa tržišnih odnosa – zaštitu prava savesnog investitora. Naravno, to nam nije dodalo poverenje u pouzdanost naših partnera - naglasio je ministar.

Lopta na strani EU

On je dodao da je Rusija uvek otvorena za konstruktivnu saradnju sa EU po principu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja i uvažavanja interesa. Lopta je na strani Brisela, rekao je on.

Prema rečima ministra, biće potrebno vreme da se povrati poverenje između Moskve i Brisela, a prvi konstruktivan korak Evropske unije mogao bi biti odbijanje pokušaja da se politizuje trgovinska i ekonomska saradnja sa Rusijom.

- Sa svoje strane, uvek smo otvoreni za konstruktivnu saradnju na principima ravnopravnosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja interesa. Lopta je na strani kolega iz Evropske unije - zaključio je Lavrov.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)