AVGANISTANCI NE MOGU IZ ZEMLJE: I oni koji su u opasnosti nemaju izlaza

D. D. S.

20. 08. 2021. u 16:34

VEĆINA Avganistanaca ne može da napusti zemlju regularnim putem. A oni koji su u opasnosti nemaju izlaza - saopštila je na brifingu u Ženevi Šabia Manto, portparolka Visokog komesara UN za izbeglice. Ona je dodala da je mali broj Avganistanaca uspeo da pređe u Pakistan i Iran i ponovila apel državama koje se graniče sa Avganistanom da ostave otvorene granice za ljude koji žele azil.

АВГАНИСТАНЦИ НЕ МОГУ ИЗ ЗЕМЉЕ: И они који су у опасности немају излаза

Slika sa ulica Kabula / Foto AP

U Pakistanu i Iranu se već nalazi 90 odsto od 2,6 miliona izbeglica iz Avganistana. UNHCR je zabrinut zbog kršenja ljudskih prava civila, posebno žena i devojčica.

Hiljade ljudi, u očajnim pokušajima da napuste zemlju, i dalje pokušavaju da se domognu aerodroma u Kabulu, iako su talibani prethodno rekli da mogu da putuju samo oni sa legalnim putnim ispravama.

Iako su talibani, prilikom preuzimanja vlasti u Avganistanu, rekli da se neće svetiti, izveštaj norveške obaveštajne agencije je pokazao suprotno - da prave "crnu listu" Avganistanaca koji su sarađivali sa prethodnom vlašću ili snagama koje su predvodile SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)