RUSIJA RAZMIŠLJA O DVA SCENARIJA: Vojni ekspert uporedio rezultate vojnog prisustva u Avganistanu SSSR-a i SAD

Novosti online

20. 08. 2021. u 07:46

VOJNI stručnjak i glavni urednik časopisa "Arsenal otadžbine" Aleksej Leonkov prokomentarisao je povlačenje američkih trupa iz Avganistana i uporedio rezultate vojnog prisustva u ovoj zemlji SSSR-a i SAD.

РУСИЈА РАЗМИШЉА О ДВА СЦЕНАРИЈА: Војни експерт упоредио резултате војног присуства у Авганистану СССР-а и САД

Foto: Printscreen

On je siguran da su rezultati boravka dve strane u ovoj centralnoazijskoj zemlji suprotni.

SSSR se ne samo borio protiv mudžahedina, već je takođe pomogao u mirnoj izgradnji modernog društva u Avganistanu. Sjedinjene Države su, tvrdi on, talibanima ostavile samo ogroman arsenal oružja.

- Kada su se sovjetske trupe povukle iz Avganistana, ostavile su im "mamac" - ekonomske objekte uz pomoć kojih je bilo moguće dalje razvijati i graditi državu Avganistan na miran način. Amerikanci su im, pak, napuštajući Avganistan, ostavili mitraljez. Da, takođete može nabaviti hranu i izgraditi život oružjem, ali na potpuno drugačiji način - oduzeti je nekome. Iako talibani govore, na primer, o opštoj amnestiji, pozivajući sve da se vrate na svoja radna mesta, oni su i dalje teroristička organizacija. Uglavnom, u ovom trenutku vlast je u zemlji preuzela teroristička organizacija. Dakle, kakva moć postoji u zemlji? Moć terorista! Ovo je sada najobjektivnija procena - rekao je Aleksej Leonkov, a prenosi SM-News.

On smatra da sada Rusija razmišlja o dva scenarija mogućih odnosa sa talibanima.

- Naše Ministarstvo odbrane priprema se za moguće terorističke provokacije sa teritorije Avganistana protiv zemalja ODKB-a. Ministarstvo spoljnih poslova smatra da bi pregovarački proces trebalo da bude jedan od instrumenata za rešavanje situacije kako unutar zemlje, tako i u odnosima Avganistana sa susednim državama - kaže vojni ekspert.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju