EU POVUKLA POTEZ PROTIV KABULA: Ovo se talibanima neće dopasti

Tanjug

17. 08. 2021. u 23:43

EU obustavlja isplate razvojne pomoći Avganistanu sada kada je ta zemlja pod kontrolom talibana, ali istovremeno razmatra da li da poveća humanitarnu pomoć, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

ЕУ ПОВУКЛА ПОТЕЗ ПРОТИВ КАБУЛА: Ово се талибанима неће допасти

Đozep Borelj / Foto EPA

On je objasnio da se ne može nastaviti isplata razvojne pomoći dok se ne razjasni situacija s liderima talibana, prenosi AP.

Borelj je nakon današnjeg predsedavanja sastankom ministara spoljnih poslova država članica EU rekao da talibani moraju poštovati rezolucije Saveta bezbednosti UN, ali i ljudska prava kako bi stekli pristup finansijskim sredstvima.

Borelj je potvrdio da će se humanitarna pomoć nastaviti, a možda i povećati, s obzirom na broj raseljenih Avganistanaca, posledice suše i uticaja pandemije koronavirusa.

EU je obećala 1,2 milijardi evra (1,4 milijarde dolara) razvojne pomoći Avganistanu za period 2021-2024.

Borelj je poručio danas i da će Evropska unija morati da sarađuje sa talibanima kako bi pružila podršku avganistanskom narodu, čak i ako ih EU ne bude priznala kao legitimnu vlast u Avganistanu.

- Nisam rekao da ćemo priznati talibane - pojasnio je Borelj, na konferenciji za novinare posle hitnog sastanka sa ministrima EU i precizirao da je rekao da sa talibanima mora da se razgovara o svemu, ali pre svega o zaštiti žena i devojčica, preneo je ranije Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba