KAKO se bliži 24. avgust, kada bi u Kijev trebalo da dođe carigradski, vaseljenski patrijarh Vartolomej na proslavu 30. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, tako se rasplamsavaju rasprave hoće li on po nagovoru američkih službi uspeti da napravi raskol pravoslavlja i u drugim zemljama, pre svega u Belorusiji i Moldaviji.

Komentari (21)

Sax

15.08.2021. 09:41

Vise puta sam rekao da smo krivci jer smo pravoslavan narod,zato je krivica uvek padala na nas. Dzaba nam komemoracija zrtava ustaskog terora,ubijan je nekatolicki narod. Mnoge nase institucije se pozivaju govor Tudjmana, jednu treceinu Srba proterati, drugu trecinu prekrstiti,a trecu, pobiti! I opet nikome nista. U svemu tome im je pomogao zapad. Haški sud, iscenirane Markale (dokazano), iscenirana Srebrenica (dokazano), isceniran masakr u Račku (dokazano), oluja legitimna... Sve se to svodi na unistavanje pravoslavlja. I nije to ideja CIA-e, ona to samo sprovodi,to je plan "svete" stolice,Vatikan to zahteva. I to je jedan od razloga zasto ustaski pir za vreme Drugog Svetskog rata nece biti priznat,nece jer pokolj potpomognut od strane Vatikana i tadasnjeg pape Pio,svi zlotvori su posle pobegli u Vatikan i posle prebaceni u Argentinu. Pogledajte na kavim mukam u svetu je pravoslavlje,koja katolicka zemlja muku mu i u svetu? Kad je zapad i NATO napao neku katolicku zemlju? Napadaju i pljačkaju samo nekatolicke zemlje.

kiki

15.08.2021. 13:13

@Sax - Sax,a ko je to dokazao da je Srebrenica iscenirana?Rusi ili ko drugi?Ako je iscenirana zasto se onda peva NOZ - ZICA - SREBRENICA?Nemoj sam sebe da lazes,budi hrabar i pomiri se sa tom tuznom cinjenicom.

Sax

16.08.2021. 04:41

@kiki - Grajf Gideon,to je gospodin koji sa jos desetak priznatih,svetskih doktora i drugih stručnjaka dokazao da nije bilo genocida. Zapad je toliko bio bezobrazan da do dana današnjeg od kada je objavljen izveštaj,a to je oko tri nedelje,nisu se oglasili povodom toga. U ostalom,peva se i "Srce, bubreg, pluća, rešenje je ŽUTA KUĆA", pa zapad je opet ostao nem na izvestaj Dika Martija. Dve decenije od objavljenog izvestaja. Zapad cuti. Zapitaj se zasto histericno pritiskaju da se prizna Kosovo i genocid. Samo da bi se opravdala nelegitimna delovanja, a ta delovanja se u današnjem vremenu zove TERORIZMA

buki

17.08.2021. 18:31

@Sax - Kiki@ Obnarodovan je dogovor Alije sa Klintonom, ali čak i da nije, ne treba niko da dokazuje. Dovoljna je činjenica da je Naser Orić najpre poklao hiljade srpskih civila u selima oko Srebrenice, a onda povukao vojsku mudžahedina koja je bila nekoliko puta brojnija i jača od vojske Republike Srpske. I opet, bez obzira na sva zverstva koja su učinili nad srpskom nejači, muslimanski zarobljenici ne bi bili ubijeni, da jedan od njih nije oteo pušku i ubio dva srpska vojnika. Nijednom muslimanu nije izvađeno oko, odsečeno uvo, ili rasporen stomak, kao što su oni radili srpskoj deci. Da ne pominjem kako je Ratko Mladić zaštitio muslimanke i njihovu decu. Malo objektivnosti nije na odmet, bez obzira na katoličku propagandu Zapada, kojom su Srbi satanizovani i njihova ubistva poželjna. Posle svega, okreni se oko sebe i videćeš da svuda gde su Srbi većinsko stanovništvo, prava onih u manjini su poštovana i nigde nisu ugroženi. Tako je bilo i pre raspada SFRJ, tako je bilo uvek, ali tog niko neće da se seti, ili namerno izvrće istinu.

Miroslav

15.08.2021. 09:49

Pravoslavlje je nemoguće srušiti spolja bez obzira ko pokušava i na koji način. Dokle god je monaha i jednog vernika biće i Pravoslavlja bez obzira na crkvene službenike o čemu svedoči i njegova istorija.

Pravoslavac

15.08.2021. 10:03

Pa valjda su i Ukrajinci pravoslavci i imaju pravo na svoju crkvu.Svaki pravoslavni narod ima pravo da osnuje svoju pravoslavnu crkvu ,a to što bi pojedine crkve da imaju uticaj i pravo na sve je nepravedno prema tim narodima.

Igor

15.08.2021. 14:06

@Pravoslavac - Pa ko im brani? Neka prave svoje crkve i neka u njih ide ko želi. Kupe plac, dobiju građevinsku dozvolu i neka im njihovi vernici prave hramove. Problem je što otimaju tuđe jer svoje nemaju niti su ikad imali. Hteli bi tuđe crkve i tuđe vernike samo da otmu preko noći, ali i to je razumljivo jer mogu da izmisle da pričaju drugim jezikom, ali ako idu u crkvu koja nije "njihova", znaju i sami da to sto zele da budu u stvari ne postoji, nego da su im očevi, dedovi, pradedovi išli u srpsku i rusku crkvu (ili ako nisu u njih ulazili da se mole, ulazili su da ih pale?)

Peđa

15.08.2021. 10:53

Što ga nazivate vaseljenskim patrjirahom? On to odavno nije, od pada carigrada. Fanar nema više ni 5miliona vernika pod sobom, tako da je ta titula "vaseljenski" potpuno izmišljena. A drugo pravoslavni ne smatraju da je neko samom titulom ili činom(patrijarh, episkop, sveštenik) nepogrešiv već on mora da dokaže to svojim životom i delima.

ranko75

15.08.2021. 12:54

Sax, ja razumem da nas mrze, ali to svakako nije razlog da menjamo svoju veru, ako si slucajno to hteo reci. Ostani uz Hrista u svojoj veri i kada biju, kada te caste moze svako.

Dragan Popovic

15.08.2021. 13:28

Tu besprizornu korumpiranu proamericku bitangu koja iz Carigrada pokusava da rasparca jednu autokefalnu Rusku pravoslavnu crkvu i njenim vernicima otme svetinje u korist jedne sekte podrzale su samo patrijarsije u Aleksandriji, Atinu i na Kipru. Sve ostale pravoslavne crkve ukljucujuci i nasu svetu SPC podrzale su Rusiju, njenu pravoslavnu crkvu, narod i patrijarha.

Polako

15.08.2021. 14:02

Православна црква је имала шансу да се уједини под једну Цркву кад је било време - пре неких 100 година. Тада је требала да прогласи јединство и да заврши причу око националних цркава. Сада има проблем да изађе на крај са новонасталим нацијама и са новим државама које би да имају "своје" цркве. Чињеница је да све те цркве добијају националистички, шовинистички дух, уместо хришћанског. Сад је други избор на Цркви - или да се прилагоди или да ратује. А рат не у физичком већ у духовном смислу. Ако би се државама давале цркве, онда би Срби конкретно остали без својих светиња у другим државама, иако у те цркве не иде нико осим Срба. Трагичан је пример у ЦГ где се зарад штете према Србима, многи муслимани, католици и комунисти изјашњавају као православци да би се Србима отеле светиње. Ти људи никада неће ићу у цркве, јер имају своје богомоље. Како ће СПЦ конкретно решити тај проблем? Духовну снагу нема, а политички притисак са запада је много велики. Васељенски патријарх нема никакву снагу ауторитета иза себе, али је довољан да новим црквама и новим народима да некакав легитимитет који ће њима бити довољан да остваре своје планове. Проблем је у томе што нове цркве и нови народи системски уништавају историјску грађу и доказе о власништву и животу претходних хришћана (Срба, Руса итд).

PAGANIN

15.08.2021. 14:06

Ne zna se ko pije a ko plaća.Krenula bitka za novac, moć i prevlast, bitno je sada da pojedinci imaju što veću moć i autoritet. Raskol je u njima i oni dele narod. Kad podeliš narod uvek ti pristiže sve više kapitala. Ovi su naučili lekcije od političara i sada im niko ne može stati na put. A što se crkve tiče nijednoj ne verujem, čista manipulacija tuđim umovima.

Zoran Matorac

15.08.2021. 15:06

За Sax Потписујем Ваш коментар од речи до речи. Додао бих још да је Југославија 1945. уз помоћ великих сила и Ватикана, направљена како је направљена да би Хрвати избегли заслужену казну за све злочине. У основи свих сукоба је била, а и данас је, религија.

EUđipsi

15.08.2021. 20:42

@Zoran Matorac - Ako si darvinist: kromanjonci tamanili neandertalce, BEZ da su išli u crkvu. A ako si vjernik: Satana se ljutio na Jahvu, digao bunu, dok još ljudi NISU ni počeli graditi bogomolje. Ni Babilon još nije osnovan. A kažeš: RELIGIJA kriva.

Zoran Matorac

15.08.2021. 18:55

@kiki Упореди догађај у Сребреници са дефиницијом појма геноцид. Не може се стављати у исту раван геноцид у Јасеновцу, где је убијено 700 000 људи, жена и деце, са Сребреницом где су убијени само војници, и то зликовци, не регрути.