HRONOLOGIJA NAJNOVIJIH POBEDA TALIBANA: Rasulo i bekstvo na prvi pucanj avganistanske vojske (MAPA)

Novosti onlajn

14. 08. 2021. u 17:53 >> 17:57

TALIBANSKA ofanziva se na zaustavlja. Gradovi na jugu, zapadu i severu Avganistana padaju jedan za drugim, bez većeg otpora.

ХРОНОЛОГИЈА НАЈНОВИЈИХ ПОБЕДА ТАЛИБАНА: Расуло и бекство на први пуцањ авганистанске војске  (МАПА)

Foto: AP Photo

Osvojeno je više od 65 odsto teritorije. Jedino pitanje je kada će na red doći i prestonica Kabul. Jedini otpor pružaju specijalne jedinice avganistanske vojske i policije i ratno vazduhoplovstvo.

Vlasti u Kabulu nedavno su zatražile od Rusije dodatnu isporuku borbenih helikoptera kako bi se oduprli talibanima.

Talibanske snage su usput zaplenile veliki broj američkih vojnih džipova "hamvija", pikapova, ali i helikoptera američke i ruske proizvodnje.

Foto Tanjug/AP

Veliki broj vladinih vojnika se predao talibanima, dok je isto tako veliki broj vojnika u povlačenju ka vladinim centrima, a za njima idu i civili koji se osećaju ugroženim dolaskom talibana.

Foto: EPA

Nedavni uspesi talibana posebno zabrinjavaju. Oni su samo tokom 13. avgusta zauzeli sledeće izuzetno važne glavne provincijske gradove - okrug Mata Kan u provinciji Paktika, grad Tarinkot, glavni grad provincije Uruzgan, grad Pole Alam, glavni grad provincije Logar, grad Firozkoh, glavni grad provincije Gor, Kalat, glavni grad provincije Zabul, grad Kandahar, glavni grad provincije Kandahar, grad Laškar Gah, glavni grad provincije Helmand.

Tokom dana, 14. avgusta, talibani su napali Mazari Šarif iz četiri pravca, rekao je portparol talibana.

Isto tako, talibani su navodno zauzeli okrug Bar Kunar u provinciji Kunar172 talibanska militanta su ubijena u operacijama avganistanske vojske u provincijama Nangarhar, Logar, Majdan Vardak, Kandahar i Balkh u poslednja 24 sata, saopštilo je avganistansko Ministarstvo odbrane.  

 Kako izgleda trenutna situacija pogledajte na ovoj MAPI.

(Novosti onlajn/SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna