NAPADNUT TURSKI VOJNI KONVOJ: Ovo je osveta zbog ubistava na granici

Novosti online

11. 08. 2021. u 19:20

U UTORAK konvoj oružanih snaga Turske napadnut je u severozapadnoj sirijskoj oblasti Veliki Idlib, gde su aktivne mnoge terorističke grupe.

НАПАДНУТ ТУРСКИ ВОЈНИ КОНВОЈ: Ово је освета због убистава на граници

Foto: Depositphotos/Printscreen

Konvoj je gađan eksplozivno tempiranim sredstvom (EFP) dok je prolazio pored kontrolnog punkta Kmenas na istočnom ulazu u grad Idlib. Kao rezultat napada nema izveštaja o žrtvama ili materijalnim gubicima.

"Sarjat Ansar Abu Baker As-Sidik" preuzeo je odgovornost za napad. Veruje se da je grupa koja se prvi put pojavila u novembru 2020. povezana sa Al-Kaidom. NJegovi lideri tek treba da budu identifikovani.

U saopštenju za javnost, grupa je navela da je napad izveden radi osvete "zbog muslimanskih žrtava" koje su turske snage ubile u izbegličkim kampovima i duž granične linije.

U poslednjih nekoliko meseci ćelije grupe izvele su brojne napade na turske snage u Velikom Idlibu. Osmog maja, turski vojni konvoj pogođen je improvizovanom eksplozivnom napravom (IED) dok je prolazio putem koji povezuje gradove Marat Mirin i Ram Hamadan u istočnom Idlibu.

Desetog maja, drugi konvoj je gađan IED-om na putu između prelaza Kafr Lusin i Bab al-Hava na sirijsko-turskoj granici u severnom Idlibu. Uprkos održavanju više od 60 položaja širom Velikog Idliba, turske snage su i dalje podložne napadima.

Turski saveznici u regionu, pre svega Hajat Tahrir al-Šam, ne čine ništa da eliminišu pretnju koju turskim snagama predstavljaju "Sarjat Ansar Abu Baker As-Sidik" i druge slične grupe.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VELIKA TRAGEDIJA GAGE ANTONIJEVIĆA Sestra mu umrla usred snimanja filma: Samo je pala, nije bilo pomoći