RUSI REGISTRUJU VAKCINU ZA DECU: Stiže možda već sredinom septembra - ovo može biti prepreka

Novosti onlajn

11. 08. 2021. u 14:29

VAKCINA protiv virusa korona za decu i adolescente mogla bi da bude registrovana već sredinom septembra, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

РУСИ РЕГИСТРУЈУ ВАКЦИНУ ЗА ДЕЦУ: Стиже можда већ средином септембра - ово може бити препрека

Foto: Depositphotos

- Sada ćemo pripremiti izveštaj pre proširene druge faze kliničkih ispitivanja i već do 15. septembra moći ćemo da registrujemo dečju vakcinu kako bi mogla u isto vreme da se daje školarcima - rekao je Gincburg u intervjuu za list „Izvestija“.

Međutim, „postoji bojazan da će tvorci preparata biti primorani da obave treću fazu na tri hiljade ljudi“, dodao je akademik.

- U tom slučaju, naravno, nećemo uspeti do septembra. To me veoma brine, jer će sada, tokom širenja indijskog soja, deca krenuti u školu i do 20. septembra bi najpre deca mogla da imaju probleme, a zatim svi mi - istakao je jedan od tvoraca ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Direktor „Gamaleja“ je takođe objasnio da postoje dve opcije u pogledu vakcine za adolescente ─ vakcina razblažena u razmeri 1:10 i vakcina razblažena u razmeri 1:5.

- Prva varijanta je pokazala da nema nikakvih neželjenih efekata i da deca imaju veoma jak imuni odgovor, za razliku od odraslih. Nuspojava nema ni u drugoj varijanti, ali postoji temperatura u granici 37,5 stepeni - precizirao je Gincburg.

Podsetimo, u Rusiji su registrovane četiri vakcine protiv korone – „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) centra „Gamaleja“, „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, „KoviVak“ centra „Čumakov“, i vakcina „Sputnjik lajt“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja