RUSI NA KINESKIM TENKOVIMA: U kineskoj provinciji počeli veliki manevri, nagađa se koji je mogući "zamišljeni protivnik", talibani ili SAD

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

10. 08. 2021. u 19:18

OKO 13.000 vojnika i oficira učestvuje u kinesko-ruskim manevrima "Zajednička aktivnost 2021" koji se održavaju na vojnom poligonu u Ninsja-Huejskoj oblasti Kine i trajaće do 13. avgusta.

РУСИ НА КИНЕСКИМ ТЕНКОВИМА: У кинеској провинцији почели велики маневри, нагађа се који је могући замишљени противник, талибани или САД

Foto Ministarstvo odbrane RF

U vežbama se koristi više od 400 jedinica različite tehnike, od aviona i helikoptera do tenkova i oklopnih vozila.

Rusiju na manevrima prestavljaju vojnici i oficiri Dalekoistočnog vojnog okruga. Već na početku manevara svoje umeće u zajedničkim akcijama pokazali su piloti i tenkisti. Ruski piloti su gađali zamišljene ciljeve modernizovanim avionima SU-30, a Kinezi su leteli sa avionima "dzjan 11" i "dzjan 7". Interesantno je da su ruski tenkisti vozili i gađali sa kineskih tenkova i oklopnih vozila.

Kineski mediji su ovim manevrima dali veliki publicitet. Pekinški listovi ističu da je uoči početka vežbe bio formiran zajednički štab u kojem će kineski i ruski generali komandovati vežbom. Cilj je da se proveri koliko mogu biti efikasne zajedničke akcije onih jedinica koje se bave praćenjem potencijalnih protivnika, pravovremenim otkrivanjem pozicija neprijatelja i njegovo uništavanje.

Iako ruski i kineski najviši rukovodioci stalno ističu da jačanje njihove vojne saradnje nije upereno protiv bilo koje zemlje već ima čisto odbrambeni karakter, u vreme manevara razni analitičari iznose svoja mišljenja ko je taj "zamišljeni protivnik". Ovog puta se govorilo i pisalo da Kinezi i Rusi vežbaju zajedničke aktivnosti koje su poruka agresivnim talibanima kakav bi mogao da bude odgovor Pekinga i Moskve u slučaju da oni krenu da prelaze granicu Avganistana. Ali jedan broj vojnih komentatora tvrdi kako su zajedničke kinesko-ruske vežbe signal Vašingtonu da bi dve moćne armije mogle biti saveznice u slučaju da Amerikanci krenu u neku vojnu avanturu.

Kinezi će uskoro učestvovati na vojnim igrama koje se tradicionalno održavaju u Podmoskovlju na poligonu Nahabino. Te igre neki zovu i "vojnom olimpijadom". Pored Rusa i Kineza na tim vojnim igrama učestvuju i Belorusija, Tadžikistan, Uzbekistan, Mongolija, Izrael kao i predstavnici tih tradicionalnih vojnih igara. Kinezi i Rusi će učestvovati na manevrima zemalja članica Šangajske grupe.

U Pekingu i Moskvi kažu da Zapad ne može da zamera Kinezima i Rusima što organizuju zajedničke manevre jer Amerikanci i njihovi saveznici takođe imaju svoje vežbe.

U Vašingtonu opet objašnjavaju da njihove vežbe imaju za cilj da "odbiju agresore na mnogim frontovima". Tako je Američka flota organizovala ovih dana najveće manevre u poslednjih 40 godina kako bi se Kini poslao "jak signal upozorenja". U tim morskim manevrima pored Amerikanaca učestvuju i Britanci, Australijanci i Japanci. Krajem avgusta zajedničke morske vežbe će imati SAD i Indija.

ZAJEDNIČKE VEŽBE OD 2005.

AGENCIJA Rojters ocenjuje da su ove vežbe signal da Kina i Rusija proširuju vojnu saradnju, dok ruski list "Komersant" piše da je ovo prvi put da će ruski vojnici koristiti kinesko oružje, a rusko ministarstvo odbrane saopštava da su manevri "usredsređeni na borbu protiv terorizma". Rusija i Kina organizuju zajedničke vojne vežbe od 2005. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)