LUDILO KIJEVA NEMA GRANICE: Skandal zbog zajedničke fotografije ukrajinske i ruske atletičarke - pozvana na razgovor u Ministarstvo odbrane

Novosti onlajn

08. 08. 2021. u 17:44

MINISTARSTVO odbrane Ukrajine obaviće razgovor sa atletičarkom Jaroslavom Magučih, koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila bronzu na takmičenju skoku uvis, zbog fotografije sa Ruskinjom Marijom Lasickene, koja je osvojila zlato, saopštila je zamenica ministra Ana Maljar.

ЛУДИЛО КИЈЕВА НЕМА ГРАНИЦЕ: Скандал због заједничке фотографије украјинске и руске атлетичарке - позвана на разговор у Министарство одбране

Foto: Piksabej

Lasickene je pobedila na takmičenju preskočivši 2,04 metara. Druga je bila Australijanka Nikola Makdermot, a treća – Ukrajinka Jaroslava Magučih. Posle pobede, ukrajinske sportistkinje čestitale su Ruskinji na osvojenoj tituli, a Lasickene i Mahučih su napravile nekoliko zajedničkih fotografija. Neki ukrajinski mediji, kao i nacionalisti, kritikovali su fotografiju, a ekstremisti su počeli da ostavljaju uvredljive komentare na Fejsbuku ukrajinske atletičarke.

Zamenica ukrajinskog ministra objasnila je da je Magučih mlađi poručnih Oružanih snaga Ukrajine.

- Fotografija Jaroslave pored atletičarke Marije Lasickene, koja je nastupala za tim Olimpijskog komiteta Rusije, izazvala je negodovanje u društvu. Sportisti koji predstavljaju Ukrajinu na međunarodnim takmičenjima treba da shvate da rusko-ukrajinski rat traje u Ukrajini i to nameće određena ograničenja i odgovornosti - napisala je Maljarova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, nemarno ponašanje sportista može postati „predmet informacionih specijalnih operacija neprijatelja“.

- Istovremeno vas molim da prestanete sa progonom Jaroslave dok ne čujemo njeno objašnjenje. Jaroslava Magučih se trenutno nalazi u Tokiju. Odmah po njenom povratku planirala sam sastanak sa njom. Obavestiću vas o rezultatima razgovora - dodala je ona.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!