"TALIBANI NE VERUJU U TRAJNI ILI PRAVEDNI MIR": Predsednik Avganistana okrivio povlačenje trupa SAD za pogoršanje nasilja

Tanjug

03. 08. 2021. u 00:02

PREDSEDNIK Avganistana Ašraf Gani danas je okrivio brzo povlačenje američkih trupa za pogoršanje nasilja u njegovoj zemlji i rekao da će se njegova administracija sada usredsrediti na zaštitu glavnih gradova provincija i velikih urbanih područja pred talibanima koji brzo napreduju.

ТАЛИБАНИ НЕ ВЕРУЈУ У ТРАЈНИ ИЛИ ПРАВЕДНИ МИР: Председник Авганистана окривио повлачење трупа САД за погоршање насиља

Foto: Printscreen/Jutjub/RTA pašto

Gani je, takođe, pozvao poslanike da podrže nacionalno delovanje protiv talibana u trenutku sve intenzivnijeg rata između talibanskih i avganistanskih vladinih snaga u proteklih nekoliko meseci dok američke i NATO trupe završavaju povlačenje iz te ratom razorene zemlje, preneo je AP.

- Uvezeni, ishitreni mirovni proces, koji se odnosi na napore Vašingtona da organizuje pregovore između Kabula i talibana ne samo da nije doneo mir, već je stvorio sumnju i nejasnoće među Avganistancima - rekao je Gani u obraćanju parlamentu.

- Talibani ne veruju u trajni ili pravedni mir - kazao je Gani predvidevši promenu na bojnom polju u narednih šest meseci koja bi talibane gurnula nazad.

On tvrdi da su avganistanske snage na visini zadatka i da imaju kapacitet da poraze pobunjenike.

Ali proteklih nedelja, avganistanske snage borile su se protiv napada talibana i često su ostajale bez pojačanja i bile loše snabdevene.

Talibani pokušavaju da zauzmu glavne gradove provincija nakon što su već zauzeli veliki deo zemlje i mnogo okruga u ruralnim područjima, kao i nekoliko ključnih graničnih prelaza sa susednim zemljama, navodi Asošijejted pres.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)