ŠVEDSKA VOJSKA U BOJAMA DUGE: Simbol LGBTK pokreta postao i obeležje oružanih snaga skandinavske zemlje

I. STANOJEVIĆ

02. 08. 2021. u 23:19

VOJSKA Švedske stavila se pod zastavu duginih boja, simbol LGBTK pokreta. Švedski vojnici platili su reklamu u jednom od vodećih listova "Svenska dageblat", koja prikazuje grupu vojnika u punoj borbenoj opremi iznad koje se vijori barjak LGBTK: "Zastava koju vredi braniti!"

ШВЕДСКА ВОЈСКА У БОЈАМА ДУГЕ: Симбол ЛГБТК покрета постао и обележје оружаних снага скандинавске земље

Foto Arhiva

U nastavku manjim slovima piše "Branimo ljudska prava, jednakost za sve i naše pravo da živimo kako želimo." Oglas je objavljen uoči jednonedeljnog Stokholmskog ponosa, koji je počeo juče. Forsvarsmakten (Oružane snage Švedske) podelile su ove nedelje poruku solidarnosti i na društvenim medijima, u momentu dok je zemlja domaćin proslave "Euro prajd" u Stokholmu i Geteborgu.

Oglas je izazvao burne komentare. Mnogi tvrde da vojska ne treba da se uključuje u aktivizam bilo kakve vrste, jer se finansira novcem poreskih obveznika.

- Zar vojska ne bi trebalo da brani granice Švedske, važna mesta i sav švedski život?

Prava su odgovornost političara, zar ne? - upitao jedan korisnik "Tvitera".

Drugi, međutim, ne smatraju ovaj oglas kontroverznim i ističu da tretiranje homoseksualaca kao jednakih i odbrana zemlje nisu suprotne stvari. Ima i komentara koji su osudili kritičare kao homofobe: "Shvatate li da vas mlađe generacije vide kao dinosauruse?", poručuju im.

Švedske oružane snage planirale su ove godine brojne događaje za proslavu Prajda uoči marša u Geteborgu, uključujući nastup švedske vojne grupe i prikaz padobranaca koji nose zastave duginih boja.

- Ovde i sada identifikujemo i zaustavljamo kršenja ovih prava na kopnu, u vazduhu, na moru i na internetu - navodi se u poruci švedskih oružanih snaga.

NIJE PRVI PUT

ŠVEDSKA vojska već godinama unazad brani LGBTK interese. Godine 2017. objavila je sliku pertli na vojničkim čizmama, u duginim bojama. Naredne godine vodila je kampanju za zapošljavanje pod slogom "Ne marširamo uvek ravno". Oglas iz 2018. godine prikazao je plakate vojnika koji su na lice naneli "kamuflažu" u duginim nijansama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)