SANKCIJE PROPISUJU, ALI ROBU RADO KUPUJU: Vašington uvodi kaznene mere Moskvi, a povećava kupovinu iz Rusije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

02. 08. 2021. u 23:40

DOK uvode nove sancije Rusiji, Amerikanci su istovremeno u prvih pet meseci ove godine povećali uvoz ruske nafte i derivata za čak 78 procenata.

САНКЦИЈЕ ПРОПИСУЈУ,  АЛИ РОБУ РАДО КУПУЈУ: Вашингтон уводи казнене мере Москви, а повећава куповину из Русије

Foto Arhiva

Lani je Rusija po prodaji nafte SAD pretekla čak i Saudijsku Arabiju. Amerikanci su rapidno povećali uvoz dijamanata, rakova i raketnih motora iz Rusije. Do maja su Amerikanci uvezli ruske nafte za 6,7 milijardi dolara, a dragog kamenja za 1,6 milijardi dolara.

Povećao se i izvoz ruskog veštačkog đubriva u SAD za 35 procenata, a raste i izvoz metala. Posebno je mnogo izvezao paladijuma u SAD ruski gigant "Noriljski nikl". A kompanija "Alrosa" je izvezla u SAD dijamante u vrednosti od 97 miliona dolara.

Veštačkog đubriva su Rusi izvezli u SAD za prvih pet meseci skoro za dvesta miliona dolara.

Što se tiče finalnih proizvoda ruski "Energomaš" koji je u sastavu "Roskosmosa" izvezao je u SAD deset raketnih motora RD-180-RD-181 u vrednosti od 126 miliona dolara.

Interesantno je da su pokazatelji ruske carine niži nego oni koje pokazuju nadležne službe SAD. To je zbog različitih metodologija obračuna. Rusi računaju samo direktan izvoz u SAD, dok Amerikanci prave statistiku po zemljama porekla robe. Njih ne zanima ko je prodavac, nego u kojoj je zemlji roba proizvedena.

Džozef Bajden, Foto AP

Da Rusi zarade znatno više na izvozu u SAD svakako im je pomogao rapidni rast cena sirovina na svetskom tržištu. Ruski ekonomski eksperti prognoziraju da će rast cena sirovina trajati do kraja ove godine.

Podaci Rosstata, državne statističke službe, SAD se nalaze na šestom mestu trgovinskih partnera Rusije. Na prvom mestu je Kina, zatim Nemačka, pa Holandija, Belorusija i Velika Britanija. Uprkos epidemiji korone 2020. godine trgovinska razmena Rusije i SAD bila je 23,8 milijardi dok je godinu dana ranije bila 26,2 milijarde dolara.

Da Amerikanci uvode Rusiji sankcije selektivno u Vašingtonu nikada nisu ni skrivali. U oblastima gde Amerikanci imaju interes oni i dalje sarađuju sa Rusijom. Naravno da to revoltira male zemlje na koje Vašington vrši pritisak da ne trguju i ne sarađuju sa Rusijom.

MAĐARSKO "NE" DUPLIM STANDARDIMA

PRVI koji su se suprotstavili dvojnim standardima bili su Mađari. Za vreme posete Budimpešti tadašnjeg državnog sekretara SAD Majka Pompea njemu je domaćin, ministar spoljnih poslova Peter Siarto rekao da je nedopustivo da veliki teraju male zemlje da prestanu da rade sa Moskvom, a s druge strane u Americi, Britaniji i drugim velikim zapadnim zemljama raste trgovinska razmena sa Rusijom. Mađari su zato odlučili da uprkos zabrane EU kupe rusku vakcinu "sputnjik V " i nastave da trguju sa Rusijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju