"ZLOKOBNE MISIJE" RUSKIH PODMORNICA: Ozbiljna uzbuna za britansku vojsku- "Rusi traže skriveni pristup celom Atlantiku"

Novosti onlajn

02. 08. 2021. u 17:08

NAJNOVIJE ruske nuklearne podmornice projekta „Borej“, koje izvršavaju „zlokobne zadatke“ u Atlantskom okeanu, ozbiljno su zabrinule britansku vojsku, piše list „San“.

ЗЛОКОБНЕ МИСИЈЕ РУСКИХ ПОДМОРНИЦА: Озбиљна узбуна за британску војску- Руси траже скривени приступ целом Атлантику

Foto: Printscreen/Jutjub/RT

Kako se navodi u članku, podmornice su neobično duboko zaranjale i ti manevri zabrinuli su vojsku Velike Britanije. Precizirano je da ruske podmornice najčešće ne zaranjaju dublje od 400 metara, ali su ovog puta porinule dublje od 500 metara.

- Razlog tih neobično dubokovodnih misija Rusa zasad nije jasan većini analitičara. Najverovatnije to može biti pokušaj Rusije da obezbedi skriveni pristup celom Atlantiku - navodi „San“, pozivajući se na neimenovani vojni izvor.

Prema mišljenju eksperta Brusa DŽonsa, to nije prvi slučaj poslednjih meseci da postupci Moskve „izazivaju zabrinutost“.

- O tome svedoči nedavno povećanje vojnog potencijala na granici sa Ukrajinom, a njihove poslednje akcije mogu biti usmerene na 'izazivanje' NATO-a samo da bi iznervirali članice. Ali to nesumnjivo znači i eskalaciju i izgleda da se oni sada orijentišu na operacije na velikim dubinama - rekao je ekspert.

Ranije je list „San“ pisao da je zbog ruske podmornice, koja je navodno patrolirala obalom Kornvola gde je održan samit G7, Velika Britanija formirala „čelični prsten“ radi zaštite učesnika samita koji je uključivao 400 pripadnika obaveštajnih službi, tri konvertoplana i vojne brodove, među kojima je bio i nosač aviona „Princ od Velsa“. Takođe je saopšteno da je ratno vazduhoplovstvo Velike Britanije realizovalo „neobične“ operacije u tom rejonu.

Rusija danas koristi četiri podmornice projekta 955 „Borej-955A“ „Borej A“, a još tri podmornice tog tipa se grade. Svaka od njih je naoružana sa 16 interkontinentalnih balističkih raketa „Bulava“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)