AMERIKA OPET O RUSKIM HAKERIMA: "Napali su naloge najistaknutijih federalnih tužilaštva"

Tanjug

01. 08. 2021. u 16:55

RUSKI hakeri koji stoje iza masovne kampanje sajber špijunaže SolarVinds provalili su prošle godine na naloge elektronske pošte nekih od najistaknutijih federalnih tužilaštava širom zemlje, saopštio je Sekretarijat za pravdu SAD.

АМЕРИКА ОПЕТ О РУСКИМ ХАКЕРИМА: Напали су налоге најистакнутијих федералних тужилаштва

Foto Depositphotos

Sekretarijat je naveo da je provaljeno 80 odsto Majkrosoftovih mejl naloga koje koriste zaposleni u četiri američka tužilaštva u Njujorku.

Sve u svemu, navode u Sekretarijatu za pravosuđe, u 27 američkih tužilaštava najmanje jedna adresa elektronske pošte jednog zaposlenog je kompromitovana tokom kampanje hakovanja, preneo je Glas Amerike.

Sekretarijat za pravosuđe je u saopštenju od petka rekao da veruje da su nalozi kompromitovani od 7. maja do 27. decembra 2020.

Takav vremenski okvir je značajan zbog kampanje SolarVinds, koja se infiltrirala u desetine kompanija u privatnom sektoru i istraživačkih centara, kao i u najmanje devet američkih vladinih agencija, što je prvi put otkriveno i objavljeno sredinom decembra.

Bajdenova administracija je u aprilu najavila sankcije, uključujući proterivanje ruskih diplomata, kao odgovor na SolarVindsovo hakovanje i rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2020.

Rusija negira učešće u sajber špijunaži.

Lista kancelarija koje su pogođene hakovanjem uključuje nekoliko velikih i uglednih kancelarija u Los Anđelesu, Majamiju, Vašingtonu i istočnom okrugu Virdžinije.

Južni i istočni okrug Njujorka, gde je pogođen veliki broj osoblja, vode neke od najznačajnijih krivičnih postupaka u zemlji.

Sekretarijat je saopštio da su sve žrtve obaveštene i da radi na umanjivanju operativnih, bezbednosnih i rizika po privatnost izazvanih hakovanjem.

Sekretarijat za pravosuđe u januaru je saopštio da nema naznaka da je hakovanjem pogođen bilo koji poverljivi sistem.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)