IZBEGLIČKA KRIZA ZAOŠTRILA ODNOSE: Belorusiju zbog migranata ograđuju bodljikavom žicom

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

31. 07. 2021. u 22:35

IZ, očigledno nemoćne Litvanije, poslednjih nedelja sve glasnije se čuju apeli za traženje pomoći da se zaustavi dolazak migranata sa Bliskog istoka, iz Azije i Afrike. U Vilnjusu stalno ponavljaju da je njihova granica sa Belorusijom zapravo istočna granica EU. Pojačane kontrole na granici sa Belorusijom i postavljanje bodljikave žice zasad nisu dali rezultate jer statistika govori da se rapidno povećava broj migranata. Oni stižu na aerodrom u Minsku iz Instanbula i Bagdada, a zatim se taksijima za 300 dolara prevoze do granice.

ИЗБЕГЛИЧКА КРИЗА ЗАОШТРИЛА ОДНОСЕ: Белорусију због миграната ограђују бодљикавом жицом

Arhiva

Za tu "migrantsku krizu" vlasti Litvanije optužuju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je odlučio da više ne brani Evropu od migranata i ne vraća ih u zemlje odakle su doputovali na aerodrom u Minsku. Lukašenko ne skriva da ne želi da troši novac i snagu da bi zaštitio Litvaniju i zemlje koje rade protiv njega i daju utočište beloruskoj opoziciji koja želi da smeni sadašnjeg predsednika.

Evropska agencija za granice je 12. jula proglasila specijalnu operaciju i poslala ljude i tehniku u Litvaniju. Iz EU zasad šalju humanitarnu pomoć Litvaniji koja je organizovala improvizovane kampove za izbeglice. Estonija je u međuvremenu, poslalala bodljikavu žicu u Litvaniju jer je ona nema dovoljno da bi ogradila granicu sa Belorusijom. Češka je poslala Litvaniji pomoć u vrednosti od 125.000 evra. Poslati su šatori, kreveti na rasklapanje, jorgani, vreće za spavanje...

U međuvremenu je bilo više buntova u izbegličkim logorima jer čuvari tim mladim ljudima sa Bliskog istoka i Azije ne dozvoljavaju da izlaze u gradove. Početkom godine bilo je zadržano samo dvadesetak migranata, da bi početkom jula njihov broj dostigao i premašio 2.000. Ukupno je ove godine zadržano u Litvaniji 2.370 migranata. Većina njih su Iračani, Kamerunci i Kongoanci. I dok medijski ratuju Litvanija i Belorusija, migranti se bune u izbegličkim logorima. Tako su 26. jula u bivšoj školi u mestu Verebej najbrojniji Iračani zabranili drugima da uzimaju hranu. Čim se pojavila TV ekipa počeli su da viču na engleskom "sloboda, sloboda". Tražili su da dođe lekar koji bi ih sve pregledao. Novi zahtev je da mogu slobodno da izlaze u grad. I na kraju, migranti ne žele da se vakcinišu protiv korone.

- EU neće ostaviti Litvaniju da se sama bori protiv tog problema. Litvanija može da traži od EU da se jedan broj migranata raspodeli po evropskim zemljama. Ako broj migranata pređe 10.000, Litvanija može da se obrati za solidarnost kako bi se jedan broj tih ljudi raspodelio kao što su to učinili Kipar, Grčka, Italija i Malta - kaže Janez Lenarčič, evrokomesar u čijoj su nadležnosti i problemi migranata.

Belorusija je posle pogoršanja odnosa sa Litvanijom odustala od toga da primenjuje dogovor sa EU o povratku migranata koji su prešli ili pokušali da pređu granicu sa Litvanijom. Vlasti u Vilnjusu povećani broj migranata doživljavaju jednim oblikom "hibridnog rata" koji protiv njih vodi Lukašenko.

Arhiva

- Mi možemo da pomognemo Litvaniji da se zaustavi dolazak migranata, ali to neće biti besplatno. Kontrola granice je skupa, pa ako želite da vam pomognemo ne nabacujte nam konopac na vrat - kazao je otvoreno Lukašenko, dodajući da su zapadne zemlje uvele sankcije Belorusiji, a od nje traže da ih zaštiti od migranata.

Na optužbe iz Vilnjusa i susednih zemalja u Minsku odgovaraju sa dozom humora: "Verovatno su to sezonski turisti koji žele da se odmore u Evropi."

SANKCIJE

EU je u junu uvela sankcije na oko 20 odsto prodaje beloruskog kalijuma, a takođe i na uvoz naftnih derivata iz Belorusije. Osim toga, evropske banke su prestale da daju kredite Belorusiji.

"LABAVA" GRANICA

LITVANIJA ima sa Belorusijom granicu dugu 678 kilometara. A samo oko 30 odsto te međe je pod većom ili manjom kontrolom i to je uglavnom u blizini naselja. Ostalih 70 procenata se može lako proći jer je slabo zaštićena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku