PREDSEDNIK IZRAELA PRVI PRIMA TREĆU DOZU CEPIVA: Fajzer štiti 80 odsto od delta soja

D. D. S.

30. 07. 2021. u 11:39

PREDSEDNIK Izral Isak Hercog biće prvi svetski državnik koji će primiti treću dozu vakcine protiv kovida 19. Time je Izrael, ujedno, postao prva država koja će vakcinisati starije od 60 godina trećom dozom cepiva protiv kovida. Široj javnosti treća doza će biti ponuđena u nedelju, a majka premijera Naftali Beneta biće među prvim građankama koja će zavrnuti rukav za vakcinisanje.

ПРЕДСЕДНИК ИЗРАЕЛА ПРВИ ПРИМА ТРЕЋУ ДОЗУ ЦЕПИВА: Фајзер штити 80 одсто од делта соја

Foto: Tanjug/AP

Trenutno je 59 procenata izraelske populacije potpuno vakcinisano "Fajzerovom" vakcinom. Zahvaljujući vakcinaciji Izrael je otvorio ekonomiju pre drugih zemalja, ali sada beleži nagli skok zaraženih novim delta sojem virusa, čak i među vakcinisanima.

Nedavna istraživanja sprovedena u Izraelu pokazala su da se efikasnost vakcine "Fajzer" s vremenom smanjuje, a jednu je ove nedelje objavio Hebrejski univerzitet iz Jerusalima rekavši da je efikasnost Fajzera u sprečavanju ozbiljnih bolesti pala na 80 odsto, verovatno zbog toga što se delta varijanta korone pokazala boljom za imunološki sistem. Fajzerova efikasnost je bila 90 odsto pre mutantnog soja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)