EKVATORIJALNA GVINEJA NAPALA BRITANIJU: Zatvorili ambasadu u Londonu zbog uvođenja sankcija

D. D. S.

27. 07. 2021. u 13:39

Afrička država Ekvatorijalna Gvineja napala je Veliku Britaniju zbog mešanja u njene unutrašnje poslove, pošto je najavila "potpuno zatvaranje" svoje ambasade u Londonu kao odgovor na britanske sankcije sinu predsednika države, koji je ujedno i potpredsednik.

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА НАПАЛА БРИТАНИЈУ: Затворили амбасаду у Лондону због увођења санкција

Foto AP

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije tvrdi da je Teodoro Obiang Mangue navodno potrošio 500 miliona dolara na imanja, automobile i druge predmete, "osvojene" korumpiranim ponašanjem i traženjem mita. Kao odgovor na to, Ekvatorijalna Gvineja je sankcije nazvala "jednostranim i nezakonitim".

Nazvavši britanske akcije kršenjem "principa međunarodnog prava", ministar spoljnih poslova te zemlje izjavio je da će Ekvatorijalna Gvineja zatvoriti svoju ambasadu u Londonu, jer neće prihvatiti "mešanje u unutrašnje stvari zemlje".

U odvojenom slučaju, francuski sud izrekao je Obiangu trogodišnju uslovnu kaznu u februaru 2020. godine, naredivši mu oduzimanje imovine u zemlji i izrekavši mu kaznu od 30 miliona evra posle istrage korupcije. Konačna presuda očekuje se u sredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)