POBEGLI IZ AVGANISTANA, ALI I DALJE NAREĐUJU: Evo šta zahtevaju od Kabula

Tanjug

25. 07. 2021. u 09:35

AMERIČKI ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je prvi posao avganistanskih snaga bezbednosti bio da se uspori ofanziva talibana pre nego što krenu da osvajaju teritorije i da bi regularne snage vlade u Kabulu moraju da se konsoliduju oko strateški važnih delova zemlje.

ПОБЕГЛИ ИЗ АВГАНИСТАНА, АЛИ И ДАЉЕ НАРЕЂУЈУ: Ево шта захтевају од Кабула

Foto: AP Photo/David Guttenfelder, File

Rojters je izvestio da avganistanska vojska preispituje svoju ratnu strategiju protiv talibana, kako bi koncentrisala snage oko najkritičnijih područja poput Kabula i drugih gradova, graničnih prelaza i vitalne infrastrukture.

Ostin je oprezno rekao da veruje da su snage vlade Avganistana sposobne da napreduju, rekavši "videćemo šta će se dogoditi".

Talibani preuzimaju kontrolu nad sve većim delovima teritorije, a Pentagon procenjuje da je to oko polovine avganistanskih provincija.

Talibani vrše pritisak i na oko polovinu provincijalnih prestonica i pokušavaju da ih izoluju.

Sjedinjene Države nastavile su da izvode vazdušne udare i da pružaju podršku vladinim snagama koje su izložene vojnom pritisku pritiskom talibana.

Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je da će pružiti finansijsku pomoć regularnim avganistanskim snagama i udvostručiti diplomatske napore na da se prevaziđe zastoj u mirovnim pregovorima.

On je u petak odobrio da se izdvoji 100 miliona dolara iz hitnog fonda za "pokrivanje neočekivanih hitnih" potreba izbeglica uključujući i Avganistance podnosioce zahteva za imigracionu vizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati