TRENIRALI U SAD: Detalji o ubicama predsednika Haitija

V.N.

17. 07. 2021. u 19:40

NEKI od osumnjičenih kolumbijskih plaćenika koji su u zatvoru zbog sumnje da su ubili predsednika Haitija Žovanela Moiza, učestvovali su u američkim vojnim obukama i treninzima, rekao je za Glas Amerike portparol Pentagona.

ТРЕНИРАЛИ У САД: Детаљи о убицама председника Хаитија

Foto AP

Najveći broj uhapšenih su Kolumbijci, a ministarka spoljnih poslova te zemlje Marta Lusija Ramirez je rekla da kolumbijska vlada radi na tome da identifikuje počinioce ubistva.

Prema navodima Pentagona, Sekretarijat za odbranu organizuje obuke za hiljade vojnika iz Južne Amerike, Centralne Amerike i Kariba svake godine. Šef obezbeđenja predsedničke palate Dimitri Herard uhapšen je i ostaće u pritvoru dok ga ne ispitaju u istrazi.

Trenutno se ispituju 23 osumnjičena, dvojica Amerikanaca, trojica Haićana i 18 Kolumbijaca. Trojica osumnjičenih su ubijeni.

Foto AP

Predsednik SAD DŽo Bajden je rekao da ne želi vojno da se meša u situaciju na Haitiju, ali da će SAD poslati vojnike da bi čuvali ambasadu. Zvaničnici sa Haitija zatražili su da američki vojnici dođu u zemlju, a isti zahtev upućen je i UN.

Žovanel Moiz ubijen je u svojoj kući 7. jula, a njegova supruga Martin je ranjena i oporavlja se u bolnici u Majamiju. Huan Gonzales, član Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, koji je obišao Port o Prens, ističe da SAD pomažu u istrazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)