GORI ZAPAD AMERIKE: Požari besne u 10 država, ugroženo elektrosnabdevanje

D. D. S.

13. 07. 2021. u 12:59

Šumski požari koji besne u 10 država na zapadu SAD, od Aljaske, preko Oregona, Montane, Ajdahoa, Vajominga i Nevade do Kalifornije, ugrožavaju elektrosnabdevanje u Kaliforniji. Vatra je dramatično ugrozila snabdevanje stanovništva u Kaliforniji strujom, jer su oštećene tri linije za prenos električne energije ukupnog kapaciteta 5,5 hiljada megavata, prenosi AP.

ГОРИ ЗАПАД АМЕРИКЕ: Пожари бесне у 10 држава, угрожено електроснабдевање

Foto AP

Na zapadnoj obali SAD trenutno besni oko 60 požara koji su izbili u periodu ekstremno visokih temperatura pre nekoliko nedelja prouzrokovanih klimatskim promenama i ekstremnom sušom.

Nacionalna meteorološka služba je potvrdila da su u mnogim delovima zapadnih SAD izmerene rekordno visoke temperature vazduha koje su, u kombinaciji sa snažnim vetrom, pogodovale širenju požara. Naredbe za evakuaciju stanovsništva su izdate u mnogim ugroženim područjima Kalifornije i Nevade.

Najžešći požari besne na širokim nenaseljenim područjima uz severnu granicu Kalifornije duž granice sa jugozapadnim delovima Oregona. Ugroženo je oko 2 000 domaćinstava, a vatrena stihija je do sada već uništila sedam kuća i više od 40 drugih objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva