GRUZINI ZBOG NOVINARA SMENJUJU PREMIJERA? Smrt TV snimatelja izazvala nove proteste u Tbilisiju

B. Vlahović

12. 07. 2021. u 15:04

SMRT Leksa Laškaravilija TV snimatelja kompanije "Pirveli", koga su u nedelju pronašli mrtvog u njegovom stanu u Tbilisiju izazvala je nova nezadovoljstva građana Gruzije, a deo opozicionara i novinara traži odgovornost i ostavku gruzinskog premijera Iraklija Garibašvilija.

ГРУЗИНИ ЗБОГ НОВИНАРА СМЕЊУЈУ ПРЕМИЈЕРА? Смрт ТВ сниматеља изазвала нове протесте у Тбилисију

foto: Sputnik-Gruzija

Leksu Laškaravilija je policija pretukla za vreme sukoba koji su izbili na "Paradi ponosa" 5. jula kada su na ulice izašli ljudi "ne tradicionalne seksualne orijentacije".

TV snimatelj Lekso Laškaravili bio je u bolnici jer mu je tokom "Parade ponosa" povređeno oko. Kasnije je pušten na kućno lečenje. Policija je navela da je uhapsila četiri čoveka koji su tukli TV snimatelja, ali je u nedelju Lekso pronađen mrtav.

Kako bi demantovala optužbe da stoji iza ubistva, policija je objavila snimke uličnih kamera na kojima se vidi kako uoči smrti Lekso pijan ide kući. Leksove kolege tvrde da policija širi neistinu kako je on koristio narkotike.

foto: Sputnik-Gruzija

1. jula u Tbilisiju je počela "Nedelja ponosa", a 5. jula je trebao se održati veliki miting LGBT populacije i njihovih pristalica. Protivnici su ih gađali flašama i tukli palicama. Povređeno je više od 50 ljudi. Zbog toga je miting bio otkazan.

U nastojanju da afirmišu evropske vrednosti u Gruziji, vlasti su odobrile gej-paradu, što je izazvalo gnev "tradicionalista". Veliki broj njih okupio se pod sloganom "pravi hrišćani", iskazavši protestima i incidentima svoje negovodanje.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da je veći deo građana Gruzije opredeljen za ulazak zemlje u EU, ali bez odricanja od tradicionalnog sistema vrednosti u kojem se homoseksualnost smatra nemoralom i bolešću. Protiv održavanja gej parada u toj zemlji zalaže se i poglavar Gruzinske pravoslavne crkve. Katolikos svih Gruzina, Ilija II koji po popularnosti spada među najuglednije ličnosti ove države na Kakvazu, izričito je protiv izjednačavanja tradicionalnih vrednosti i LGBT pokreta. Shodno tome, Gruzijska pravoslavna crkva protivi se i konceptu jednopolnih brakova. Gruzijski vernici smatraju organizovanje "Parade ponosa" provokacijom zapadnih ambasada i direktnim atakom na duhovni život Gruzije.

foto: Sputnik-Gruzija

premijer Gruzije Iraklije Garibašvili

                                                                                                                                         Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili (inače dete gruzinskih emigranata u Francuskoj, i koja je predhodno bila angažovana kao francuski diplomata), pozvala je građane na međusobnu toleranciju i poštovanje ustavnih prava. Njeni apeli protumačeni su kao pokušaj iznalaženja kompromisa, svesna konzervativnih stavova gruzinskog društva po pitanju homoseksualnih veza.

Gradonačelnik Tbilisija Kaha Kaladze takođe se izjasnio protiv održavanja "Parade ponosa" sugerišući na potencijalne nemire u slučaju njenog održavanja. Sa druge strane, održavanje pomenute parade podržala su strana diplomatska predstavništva i međunarodne organizacije. Ipak, i jake policijske mere nisu mogle sprečiti proteste i nasilje na ulicama glavnog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)