UDARNA PESNICA TURSKE VOJSKE: Bespilotna letelica "Akindži" oborila rekord i izvela neverovatan tehnički poduhvat (VIDEO)

Novosti online

11. 07. 2021. u 14:42

TURSKI borbeni dron Bajraktar ​​Akinči postavio je 8. jula novi nacionalni vazduhoplovni rekord leteći na nadmorskoj visini od 11 hiljada metara i zadržavajući se u vazduhu 25 sati i 46 minuta.

УДАРНА ПЕСНИЦА ТУРСКЕ ВОЈСКЕ: Беспилотна летелица Акинџи оборила рекорд и извела невероватан технички подухват (ВИДЕО)

Foto: Baykar/Depositphotos

Akinči je prvi let izveo 6. decembra 2019. Od tada je taj tip bespilotne letelice preleteo ukupno 7.507 kilometara, izveo 870 probnih naleta i proveo 347 sati i 28 minuta u vazduhu.

Rekordnom letu na daljinu i testu performansi na velikim nadmorskim visinama prisustvovale su delegacije na najvišem nivou.

U drugom nedavnom testu, Akinči je leteo 13 sati i 24 minuta sa ukupnim korisnim opterećenjem od 1.360 kg. Korisni teret bila je bomba HGK-84, koja je navođena i ima domet od 28 km.

Sa rasponom krila od 20 metara, Akinči je među najvećim turskim borbenim bespilotnim letelicama. Dron će biti opremljen satelitskim komunikacionim sistemom koji će mu omogućiti da deluje hiljadama kilometara daleko od matične baze.

Akinči je dizajnirao vodeći turski proizvođač bespilotnih letelica Bajkar za izviđanje, nadgledanje i identifikovanje meta, kao i za borbena dejstva.

Borbeni dron može nositi široki spektar naoružanja. Ranije ove godine, bespilotna letelica je isprobala jedreću bombu MAM-T. Maksimalni domet bombe je 30 km i može biti navođen GPS-om i poluaktivnim laserom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)