"STRANCI DOŠLI U ZEMLJU DA UBIJU PREDSEDNIKA": Vlasti Haitija potvrdile da su otkrivene ubice Žovenela Moiza

D. D. S.

09. 07. 2021. u 11:51

JEDINICU komandosa koja je ubila predsednika Haitija Žovenela Moiza i teško ranila njegovu suprugu, činilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija.

СТРАНЦИ ДОШЛИ У ЗЕМЉУ ДА УБИЈУ ПРЕДСЕДНИКА: Власти Хаитија потврдиле да су откривене убице Жовенела Моиза

Foto: AP Photo/Dieu Nalio Chery

To su potvrdile vlasti Haitija koje su dodale da se još traga za nalogodavcima i motivima ovog zločina.

Kolumbijski ministar odbrane Diego Molano saopštio je da prvi nalazi istrage ukazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za učešće u atentatu na predsednika Haitija penzionisani pripadnici oružanih snaga njegove zemlje. Policija je u sredu pronašla osumnjičene atentatore u jednoj kući u blizini mesta zločina, u predgrađu glavnog grada Port O Prensa i nakon višesatne borbe uhapšen je veći broj njih. Novinarima su tom prilikom na konferenciji za štampu prikazani brojni kolumbijski pasoši, kao i oružje koji su osumnjičeni atentatori koristili, puške, mačete, urađaji za komunikaciju i sredstva koja su koristili tokom provale u predsedničku rezidenciju.
- Stranci su došli u našu zemlju da ubiju predsednika - naglasio je Čarls. On je naveo da je u vatrenom obračunu sa atentatorima zarobljeno 15 Kolumbijaca, kao i Amerikanaci poreklom sa Haitija, dok su trojica napadača ubijena, a osam ih je još uvek u bekstvu. Zvaničnici još nisu saopštili šta su motivi ubistva predsednika, a od stupanja na dužnost 2017. godine, on se suočavao sa masovnim protestima ,prvo zbog navoda o korupciji i načina kako je upravljao ekonomijom, a zatim i zbog sve većeg boravka na vlasti. Predsednika Haitija (53) ubili su nepoznati napadači u noći između 6. i 7. jula u njegovoj privatnoj rezidenciji, a njegova supruga koja je, takođe, ranjena u ovom napadu, u kritičnom je stanju i prebačena je u bolnicu u Majami.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)