BELA KUĆA UPOZORAVA RUSIJU: "Ako ne učinite nešto sa hakerima, mi ćemo"

Novosti onlajn

08. 07. 2021. u 21:37

VAŠINGTON namerava da preduzme mere protiv hakera „iz Rusije“ ukoliko ruske vlasti ne reše da to same učine, izjavila je portparolka Bele kuće DŽen Psaki.

БЕЛА КУЋА УПОЗОРАВА РУСИЈУ: Ако не учините нешто са хакерима, ми ћемо

Foto AP

- Na visokom nivou komuniciramo sa ruskim vlastima, sa kolegama. Nastavljamo da šaljemo jasan signal – ako ruska vlada ne može ili neće da deluje protiv kriminalaca sa sedištem u Rusiji, to ćemo učiniti mi - rekla je Psaki.

Imajući u vidu nedavne navode agencije „Blumberg“ da su hakeri napali najmanje 200 kompanija koje pružaju IT-usluge malom i srednjem biznisu, a da iza toga navodno stoji hakerska grupa REvil kojoj se pripisuju veze sa Rusijom, portparolka je rekla da SAD nastavljaju da prikupljaju detalje o tome da li se incident dogodio uz saznanje ili odobrenje ruske vlade.

- Iako obaveštajna zajednica još uvek nije nikome pripisala napad i još uvek nemamo nove informacije u vezi sa počiniocima, stručnjaci za bezbednost slažu se da kriminalna grupa REvil deluje iz Ruske Federacije i ima predstavništva širom sveta - objasnila je.

Podsetimo, američki predsednik DŽo Bajden izjavio je u subotu da ne misli da iza nedavnog hakerskog napada stoji Moskva.

Zapadne zemlje više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i sajber-napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da Zapad nije naveo nikakve dokaze. Moskva je više puta izjavila da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)