SEVERNOJ KOREJI NEDOSTAJE 860.000 TONA HRANE: Kim upozorio na pripremu za "najgoru situaciju ikad"

D. D. S.

07. 07. 2021. u 12:22

SEVERNA Koreja ove se godine suočava s nedostatkom hrane od gotovo 860.000 tona, prognozira Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), upozoravajući da bi zemlja mogla doživeti teško razdoblje već sledećeg meseca.Severnokorejski čelnik Kim Džng-un nedavno je rekao kako je situacija s hranom "napeta", upozoravajući ljude da se pripreme za "najgoru situaciju ikad".

СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ НЕДОСТАЈЕ 860.000 ТОНА ХРАНЕ: Ким упозорио на припрему за најгору ситуацију икад

Foto AP

Prošle godine pandemija kovida 19 i niz letnjih oluja i poplava stvorili su još veći pritisak na ekonomiju, koje je u padu, a Pjongjang je prošlog meseca priznao da se bori s "trenutnom krizom hrane".

Predviđa se da će Severna Koreja ove godine proizvesti 5,6 miliona tona žita, navodi se u izvještaju FAO. To je gotovo 1,1 milion tona manje od količine potrebne za prehranu celog stanovništva, a s komercijalnim uvozom, službeno planiranim na 205.000 tona, Severna Koreja će se verovatno suočiti s nedostatkom hrane od gotovo 860.000 tona.

- Ako se ovaj jaz adekvatno ne pokrije komercijalnim uvozom ili pomoći u hrani, domaćinstva bi mogla doživeti teško razdoblje od avgusta do oktobra - navodi FAO.

Pjongjang je zatvorio granice u januaru prošle godine, kako bi se zaštitio od pandemije, kao rezultat toga trgovina s Kinom, najvećim partnerom, usporila se do minimuma, dok su svi međunarodni radnici humanitarne pomoći napustili zemlju.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)