UHAPŠENI FINANSIJERI ISLAMISTA: Iz Italije slali novac u Srbiju i još pet zemalja

Tanjug

05. 07. 2021. u 17:06

ITALIJANSKA policija je saopštila danas da je uhapsila četvoricu muškaraca optuženih za slanje novca ljudima širom Evrope i Bliskog istoka koji su prikupljali sredstva u ime Islamske države.

УХАПШЕНИ ФИНАНСИЈЕРИ ИСЛАМИСТА: Из Италије слали новац у Србију и још пет земаља

Foto: Tanjug/AP

ONI su uhapšeni u sklopu istrage koja je rezultirala otkrićem šire mreže finansiranja terorizma i osumnjičeni da su, preko jedne agencije za transfer novca u italijanskom gradu Andrija, na jugoistoku zemlje, poslali ukupno 30.000 evra na račune 42 osobe u šest zemalja - Srbija, Nemačka, Turska, Jordan, Tajland i Rusija - koje prikupljaju sredstva za militante, prenosi agencija Rojters.

Naknadne istrage pokazale su da je istih 42 lica primilo čak milion evra sumnjivih transfera iz drugih izvora, izjavio je Luka Ćiofi, pukovnik italijanske poreske policije.

Među uplatama koje su izvršili uhapšeni muškarci je i uplata od 5.000 evra poslata dvojici državljana Rusije, danima pre napada na jednu crkvu na jugu Rusije u kojem je ubijeno pet žena, rekao je Ćiofi.

-Ljudi koji su danas uhapšeni su nezaposleni i nemaju prihod, tako da istrage još uvek traju kako bi se utvrdilo ko im daje novac za slanje u inostranstvo, rekao je Ćiofi za Rojters.

Istraga je započela još 2017. godine nakon dojave pariskog tužioca o dva transfera od po 950 evra preko jedne male agencije u južnoj Italiji libanskom državljaninu za kojeg Francuzi smatraju da je sakupljač novca za strane borce u Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju