DELTA SOJ KORONE SE ŠIRI PLANETOM: Rusija obara crne rekorde, u Indoneziji nestašica kiseonika, Francuska kritično

Novosti onlajn

05. 07. 2021. u 11:36

DELTA soj korona virusa, za koji stručnjaci kažu da se lakše prenosi i izaziva težu kliničku sliku, počeo je ubrzano da se širi svetom, a prošle nedelje stigao je i u Srbiju. I dok neke zemlje popuštaju mere i planiraju da proglase pobedu nad koronom, zdravstveni sistemi nekih država nalaze se pred kolapsom.

ДЕЛТА СОЈ КОРОНЕ СЕ ШИРИ ПЛАНЕТОМ: Русија обара црне рекорде, у Индонезији несташица кисеоника, Француска критично

Foto: Depositphotos

Jedna od zemalja koja prolazi kroz najteže trenutke od kako se pojavio korona virus je i Rusija. U ovoj državi poslednjih dana zabeležen je rekordan broj zaraženih i preminulih. Samo u jednom danu preminulo je skoro 700 ljudi. Nedeljni prosek zaraženih u jednom danu sada iznosi više od 22.000 slučajeva, dok je pre samo mesec dana taj broj bio 9.000.

U Rusiji je u protekla 24 sata od posledica korona virusa umrlo 697 ljudi, što je 5. dan zaredom rekordan broj preminulih u jednom danu od početka pandemije. Potvrđeno je 24.439 novih slučajeva COVID-19, što je najviše od 15. januara. Najviše zabeleženih slučajeva Rusija je imala u decembru prošle godine, kada je u jednom danu potvrđeno skoro 29.000 novih slučajeva infekcije. Ukoliko se situacija ne smiri, ova zemlja bi uskoro mogla da prestigne crni rekord s kraja prošle godine.

Indonezija se suočava sa nestašicom kiseonika

Teška situacija je i u Indoneziji koja bi uskoro mogla da se suoči sa potpunim kolapsom zdravstvenog sistema, kakav je nedavno imala i Indija. Ova zemlja osim sa velikim porastom brroja zaraženih i preminulih suočava se i sa nečim od čega strahuju svi lekari - nestašicom kiseonika u bolnicama.

Najmanje 33 pacijenta, teško obolela od korona virusa, preminula su nakon što je u državnoj bolnici na glavnom indonežanskom ostrvu Java nestalo tečnog kiseonika zbog kašnjenja isporuke tokom vikenda, saopštio je portparol bolnice Banu Hermavan.

Kako je objasnio, do smrti pacijenata došlo je nakon prekida centralnog snadbevanja tečnim medicinskim kiseonikom u opštoj bolnici u gradu Jogjakarta, u vreme kada se beleži porast broja obolelih od korona virusa širom zemlje.

Hermavan je objasnio da je do nestašice kiseonika u najvećoj gradskoj bolnici došlo zbog povećanja broja pacijenata, koji su stizali u sve gorem stanju.

Crni rekordi na Kubi

Na Kubi je u poslednja 24 sata registrovano rekordnih 3.519 slučajeva. U ovoj zemlji do sada je registrovano ukupno 204.247 slučajeva od kojih je 14 umrlo u poslednja 24 sata, a ukupna smrtnost do sada je 1.351.

Većina slučajeva u poslednja 24 sata su registrovana u provinciji Matanzas, na istoku Havane.

Iranu preti peti talas epidemije

U Iranu je od početka pandemije od korona virusa umrlo više od 84.000 ljudi, a glavni grad Teheran i još devet gradova su u "crvenoj" zoni. U crvenoj zoni su i provincije na jugu i jugoistoku zemlje.

Iran tvrdi da nema dovoljno vakcina za 83 miliona stanovnika zbog američkih sankcija koje komplikuju transfer novca stranim kompanijama.

Prema podacima iranskog ministarstva zdravlja, nešto više od 4,4 miliona ljudi primilo je prvu dozu, a samo 1,7 miliona stanovnika Irana dobilo je obe doze vakcine.

Trećina svih slučajeva u Francuskoj zbog delta soja

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran saopštio je danas da delta varijanta korona virusa u ovom trenutku predstavlja oko trećine svih kovid-19 slučajeva u Francuskoj.

On je ponovo pozvao Francuze da se u što većem broju vakcinišu proti kovid 19, što je najefikasnije sredstvo u borbi sa ovom bolešću.

Najnovija procena ministra pokazuje da je delta soj, u poređenju sa ranijim podacima od 29. juna, kada je rečeno da predstavlja oko 20 odsto svih francuskih slučajeva, sve prisutniji u zemlji.

Indijski soj prošle nedelje stigao u Srbiju i BIH

U Srbiji su 1. jula registrovani prvi slučajevi delta soja, a nakon toga stigla je potvrda je ovaj soj stigao i u BiH. Uzorak je poslat iz Međugorja. U pitanju je žena iz inostranstva, koja je u Međugorje došla iz Španije.

Ministarstvo zdravlja obaveštava građane da je Delta varijanta korona virusa otkrivena u Srbiji kod dva državljana naše zemlje, koji su se nedavno vratili iz inostranstva. 

Oba pacijenta su mlađe osobe. Trenutno su u stabilnom opštem stanju. Nisu vakcinisani.

Sekvenciranje je urađeno u Specijalističkom veterinarskom Institutu u Kraljevu.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)