RUSKI BARUT JE UVEK SUV: Iz Kremlja progovorili o apokaliptičnom scenariju

Novosti online

04. 07. 2021. u 15:19

ODLUČNOST Rusije u pitanjima odbrane postaje sve jasnija njenim protivnicima, stoga ne treba govoriti o apokaliptičnim scenarijima nove Karipske krize, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

РУСКИ БАРУТ ЈЕ УВЕК СУВ: Из Кремља проговорили о апокалиптичном сценарију

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Depositphotos

Prema njegovim rečima, predsednik Rusije Vladimir Putin kao odgovor na provokacije "donosi odluke koji ne ostaju nezapažene".

- U tom pogledu niko ne treba da sumnja u odlučnost predsednika Putina i ruske strane u celini. Ipak predlažem da se ne priča o takvim apokaliptičnim scenarijima poput Karipske krize i tome sličnom jer svaki put odlučnost Rusije postaje verovatno sve jasnija našim oponentima, iako ni mi ne nosimo ružičaste naočare i svesni smo da niko neće odbiti da obuzdava našu zemlju - rekao je portparol Kremlja za televiziju „Rusija 1“.

On je naglasio da je Rusija uvek "držala barut suvim, a sada posebno".

Istovremeno, Peskov je izjavio da američki predsednik Džo Bajden ne može da gradi dobre odnose sa Rusijom, jer se u SAD takva retorika ne prihvata.

- Američki predsednik, nažalost, ne može da kaže da im je potrebno da grade dobre odnose sa Ruskom Federacijom. I najviše što čujemo je da će sa Rusima razgovarati tamo gde to smatraju potrebnim, i, što je najvažnije, ako ništa drugo ─ kazniće ih. I dalje čujemo upravo takvu retoriku, jer je u Americi jednostavno nemoguće razgovarati o dobrim odnosima sa Rusijom - objasnio je portparol.

U isto vreme, Peskov je primetio da je atmosfera tokom pregovora Putina i Bajdena u Ženevi bila konstruktivna.

- Ipak je bila usmerena na dijalog. To nije dijalog istomišljenika, već je pre dijalog onih koji imaju dijametralno suprotne stavove o velikom broju pitanja. Ali konsturktivizam je ipak dominirao u Ženevi. Može li taj konstruktivizam odmah da promeni realno stanje stvari? Nažalost, ne - smatra portparol.

Kako je rekao, u međudržavnim poslovima primećuje se izrazita inertnost, stoga će dovođenje te atmosfere u manje suverene države potrajati.

Druga stvar je u tome što kada predsednik Rusije nešto govori, on to i misli, a kada Putin to misli, on to sprovodi u delo, istakao je Peskov.

- U datom slučaju, predsednik SAD Džo Bajden ima opterećenje u smislu drugih grana vlasti i takoreći mišljenja političkog establišmenta kod kuće koji ne dozvoljava nikakav konsturktivizam u odnosu sa Rusima - dodao je.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista