RAZBUKTAVA SE EPIDEMIJA I U PORTUGALIJI: Delta soj pravi haos, vakcinisana samo trećina stanovištva

Srna

01. 07. 2021. u 00:45

BROJ novih slučajeva infekcije virusom korona u Portugaliji povećan je za 2.362 u poslednja 24 časa, dok vlasti pokušavaju da suzbiju širenje epidemije nakon pojave soja "delta".

РАЗБУКТАВА СЕ ЕПИДЕМИЈА И У ПОРТУГАЛИЈИ: Делта сој прави хаос, вакцинисана само трећина становиштва

FOTO: Depositphotos

Broj novih slučajeva na dnevnom nivou jednak je situaciji iz februara ove godine, kada je država bila u blokadi.

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je pojava soja "delta" osnovni uzrok pogoršanja epidemiološke situacije u Portugaliji. Ovaj soj registrovan je kod više od polovine slučajeva u zemlji.

Portugalija je do sada u potpunosti vakcinisala oko 31 odsto svoje populacije. Od početka pandemije u Portugaliji je registrovano 879.557 zaraženih, dok je 17.096 umrlo. Većina novih slučajeva je u Lisabonu.

Rast broja novih slučajeva infekcije uslijedio nakon što je sredinom maja otvorena država za turiste iz EU i Velike Britanije. Mnoge firme ponovo rade, a sa početkom ljetnje sezone plaže su pune.

Velika Britanija je početkom juna uklonila Portugaliju sa liste zemalja koje ne zahtijevaju karantin, a Nemačka ju je prošle sedmice proglasila "zonom u kojoj je registrovan soj virusa" što je ugrozilo turizam.

Britanci moraju u karantin

Portugalija je saopštila da britanski posetioci moraju u karantin na 14 dana, ako nisu u potpunosti vakcinisani. Lica mlađa od 18 godina koja putuju u Portugaliju iz Velike Britanije sa roditeljem ili starateljem koji je u potpunosti vakcinisan izuzeti su od karantina.

Vlasti ubrzavaju vakcinaciju i uvele su nove restrikcije u nekoliko opština, uključujući područje Lisabona odakle se soj "delta" proširio u druge delove zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!