OSTVAREN JE PRVI KORAK: Uskoro počinju pregovori Rusije i SAD o strateškoj bezbednosti

Novosti online

25. 06. 2021. u 21:45

AMBASADOR Rusije u SAD Anatolij Antonov, ubrzo nakon što se vratio u Ameriku, otišao je u Stejt department gde je imao prve sastanke o pripremi predstojećeg susreta Rusije i SAD po pitanju strateške stabilnosti, koji bi trebalo da se održi u julu.

ОСТВАРЕН ЈЕ ПРВИ КОРАК: Ускоро почињу преговори Русије и САД о стратешкој безбедности

Foto: Printskrin

- Neophodno je da napravimo formulu bezbednosti koja će obuhvatiti čitav kompleks problema čije bi rešavanje osiguralo bezbednost Rusije i SAD. Sve to treba da se desi na ravnopravnoj osnovi - rekao je on.

Antonov je najavio i da će Rusiju na tom sastanku predvoditi zamenik ministra inostranih poslova.

Kada je reč o američkoj delegaciji, Antonov je rekao da tu postoji problem, budući da još uvek niko nije postavljen na funkciju koja bi odgovarala nivou zamenika ministra spoljnih poslova za pitanja strateške stabilnosti, samim tim najverovatnije će Vašington poslati nekoga sa nešto više instance.

Ambasador Rusije je ocenio i da je neophodno da Rusija i SAD obnove kontakte i na nivou 2+2, odnosno na nivou ministarstava inostranih poslova i odbrane.

Podsetimo, nakon sastanka u Ženevi, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i DŽo Bajden dali su zajedničku izjavu posvećenu pitanjima strateške stabilnosti. Lideri su istakli da nikada ne sme doći do nuklearnog rata, kao i da u njemu ne bi bilo pobednika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)