UMESTO DIJALOGA: Evropski savet naložio Borelju da pripremi nove sankcije protiv Rusije

Novosti onlajn

25. 06. 2021. u 09:04

ŠEFOVI država i vlada EU na samitu u Briselu naložili su spoljnopolitičkoj službi EU pod rukovodstvom Žozepa Borelja da prouči mogućnosti za dijalog sa Rusijom, kao i varijante za uvođenje novih antiruskih sankcija, uključujući ekonomske, za borbu protiv potencijalne buduće "neprijateljske" delatnosti Rusije, navodi se na kraju prvog dana samita EU.

УМЕСТО ДИЈАЛОГА: Европски савет наложио Борељу да припреми нове санкције против Русије

Foto AP

Lideri EU nisu uspeli da se dogovore oko inicijative Nemačke i Francuske za održavanje sastanka EU-Rusija na najvišem nivou – u finalnom dokumentu on nije ni pomenut.

- EU je naglasila potrebu za tvrdi i koordinisani odgovor na svaku buduću štetnu delatnost Rusije. S tim ciljem, Evropski savet je pozvao Evropsku komisiju i visokog predstavnika (EU Žozepa Borelja) da predstave mogućnosti za dodatne restriktivne mere, uključujući ekonomske - navodi se u dokumentu.

- Evropski savet je naglasio svoju otvorenost za transparentan dijalog sa Rusijom po pitanjima koja predstavljaju interes za EU. Savet je naložio Evropskoj komisiji i visokom predstavniku (Žozepu Borelju) da sastavi koje su konkretne mogućnosti za to, o čemu bi se kasnije razgovaralo sa savetom na teme: klima, očuvanje životne sredine, zdravstvo, određena pitanja spoljne politike i bezbednostne politike, uključujući odnose sa Iranom, Sirijom i Libijom - navodi se u dokumentu.

U dokumentu je pomenut Boreljov princip razvoja odnosa sa Rusijom: "odbijanje, obuzdavanje, integracija". Lideri EU su objavili da očekuju konstruktivniji pristup i političko opredeljenje da se zaustave akcije protiv država-članica, kao i trećih država.

Pored toga, lideri EU ponovili su svoj poziv Rusiji da primeni sporazume iz Minska i najavili spremnost da podrže „civilno društvo, organizacije za ljudska prava i nezavisne medije u Rusiji“. Najavili su da će produbiti politički dijalog i udruživanje sa zemljama programa Istočnog partnerstva, posebno sa Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom, i razviti saradnju sa državama Centralne Azije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna